Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 43. maddesinde, “Doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin veya 104 üncü maddenin (F) fıkrası uyarınca kullanılan iznin, esi doğum yapan memurlar ise babalık izninin bitiminden, ilgili mevzuatı uyarınca çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay basına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler…” denilmektedir.

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nde öğretmen olarak görev yapan üyemizin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek-43.maddesi uyarınca yarı zamanlı çalışma talebiyle yapmış olduğu başvuru, yarı zamanlı çalışma hakkından hangi memurların yararlanacağı ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararının yayımlanmasının beklendiği belirtilerek reddedilmiştir. Sendikamız avukatlarınca bu işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali talebiyle açılan davada, Kırklareli İdare Mahkemesinin 2024/237 E. Sayılı ve 04.10.2024 tarihli kararıyla üyemizin ayrı zamanlı çalışma talebinin reddine yönelik işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile neler değişti? Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile neler değişti?

Kararın gerekçesinde; “Bu durumda, her ne kadar ilgili hükümde yarı zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanabilecek memurların belirlenmediği gerekçesiyle davacı tarafından yapılan başvuru reddedilmiş ise de, doğum yapan ve memur olarak görev yapmakta olan davacının kendisine kanunen tanınan hakkı kullanmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı, davacının kanunen aranan koşulları sağladığı, haktan yararlandırılmaya ilişkin usul ve esaslara yönelik olarak henüz bir düzenleme yapılmamış olmasının açıkça kanunla tanınmış hakkın kullanılmasına engel olamayacağı, kaldı ki yasa metni ile haktan yararlanabileceklerin değil, yararlanamayacak olanların belirleneceğinin ifade edildiği ve esasen memurların bu haktan yararlanmalarının öngörüldüğü, söz konusu düzenlemenin ne zaman yapılacağı hususunda herhangi bir sürenin de belirlenmediği ve bu durumun hakkın belirlilik ilkesine aykırı olarak belirsiz bir sürede kısıtlanmasına yol açacağı hususları dikkate alındığında, davacı tarafından haftalık çalışma süresinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek-43 maddesi uyarınca normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesi talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Öte yandan, Türk Eğitim Sen tarafıdan açıln davada; dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu saptanmasına rağmen uygulamanın sürdürülmesi, tüm eylem ve işlemleri hukuka uygunluk karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacak, davacının çalışma hayatı ve çocuğun korunması açısından telafisi güç zarara neden olacaktır.” denilmiştir.

İlgili karar için tıklayınız