Erasmus+ Projelerinde “DEOR” Nedir? Proje uygulama aşaması kadar büyük bir öneme sahip olan “projelerin sonuçlarının yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması (disseminetion and exploitation of results, DEOR)” Erasmus+ Programı'nın ana hedeflerinden bir tanesidir. Bu iki kavramın şu biçimde tanımlanması mümkündür: Yaygınlaştırma, proje sonuçları ve başarılı projeler hakkında planlı bilgi sunma süreci iken proje sonuçlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması ise projenin tamamlanmasının ardından proje çıktılarının ilgili sektörde kullanılmaya devam etmesidir. Bu ana hedefe uygun olarak; Ajansımız tarafından 2016 yılından bu yana “Erasmus+ Proje Sonuçlarının Yaygınlaştırılması ve Kullanılması Toplantıları” (DEOR) düzenlenmektedir. 15 Mayıs 2025'te düzenlenen toplantımızda 4 projenin çıktıları koordinatör kurum ve kuruluşların temsilcileri tarafından aktarıldı.
Türkiye Bilimler Akademisi (@TUBAakademi) tarafından Yükseköğretimde İş Birliği Ortaklıkları (KA220-HED) kapsamında yürütülen "Upskilling HED Students to Create Transformative Cultural Experiences for Audiences with Disabilities" adlı projenin hedefleri, uygulama süreci ve elde edilen çıktılar katılımcılarla paylaşıldı.
Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (@daricamem) tarafından Mesleki Eğitimde İşbirliği Ortaklıkları (KA220 VET) kapsamında yürütülen "Future Learning in Vocational Education Using Innovative Drone Technology" adlı projenin hedefleri, uygulama süreci ve elde edilen çıktılar katılımcılarla paylaşıldı.
İstinye Üniversitesi (@istinyeunivedu) tarafından Yükseköğretimde İş Birliği Ortaklıkları (KA220-HED) kapsamında yürütülen "Edusign & Signedu: Joint Venture of Curriculum Studies and Artificial Intelligence in Sign Language" adlı projenin hedefleri, uygulama süreci ve elde edilen çıktılar katılımcılarla paylaşıldı.
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin@TSOMTAL33tarafından Mesleki Eğitimde Küçük Ölçekli Ortaklıklar (KA210-VET) kapsamında yürütülen "New Applications According To 4.0 Standards in Renewable Energy Technologies" adlı projenin hedefleri, uygulama süreci ve elde edilen çıktılar katılımcılarla paylaşıldı. DEOR toplantılarımız hakkında detaylı bilgi içinhttps://bit.ly/erasmus_deor
2025 Erasmus+ Proje Sonuçlarının Yaygınlaştırılması ve Kullanılması (DEOR) Toplantısı Erasmus+ Programı’nın ana hedeflerinden biri olan “proje sonuçlarının yaygınlaştırılması ve kullanılması (dissemination and exploitation of results, DEOR)” doğrultusunda, 2025 DEOR toplantımızı 15 Mayıs 2025 Perşembe günü gerçekleştirdik. Toplantıya kamu kurumları, üniversiteler ve teknokentlerden yaklaşık 80 temsilci katıldı. Katılımcılara Erasmus+ Programında "DEOR" kavramı üzerine bilgi "nar" metaforu ile tanıtıldı. Toplantı kapsamında dijitalleşme, çevre ve kapsayıcılık temalarına odaklanan dört projenin çıktıları, proje koordinatörü kurum ve kuruluşlar olan
@daricamem,@istinyeunivedu,@TUBAakademi,@TSOMTAL33'ın temsilcileri tarafından aktarıldı.Katılımcılar projelerin hedefleri, uygulama süreçleri ve elde edilen sonuçlar hakkında bilgilendirildi. Yapılan farklı panel oturumlarında dinleyicilerle etkileşimli şekilde gerçekleşen toplantıda, Erasmus+ kapsamında üretilen projelerin çıktılarından farklı kurumların nasıl istifade edebileceğine yönelik istişarelerde bulunuldu. Ajansımız tarafından 2016 yılından bu yana her yıl düzenlenen DEOR toplantılarımız hakkında detaylı bilgi için https://bit.ly/erasmus_deor
Erasmus+ Programı’nın ana hedeflerinden biri olan “proje sonuçlarının yaygınlaştırılması ve kullanılması (dissemination and exploitation of results, DEOR)” doğrultusunda, 2025 DEOR toplantımızı 15 Mayıs 2025 Perşembe günü gerçekleştirdik.
🌱Erasmus+ Programı’nın ana hedeflerinden biri olan “proje sonuçlarının yaygınlaştırılması ve kullanılması (dissemination and exploitation of results, DEOR)” doğrultusunda, 2025 DEOR toplantımızı 15 Mayıs 2025 Perşembe günü gerçekleştirdik. pic.twitter.com/Pnngajbfa8
— Türkiye Ulusal Ajansı 🇹🇷 Turkish NA (@ulusalajans) May 16, 2025
Erasmus+ Programı Çeşitli Alanlarda Yaptığı Katkılarla Ödüle Layık Görüldü! Avrupa’da iş birliğini teşvik etmede olağanüstü çaba gösteren kişilere ve kurumlara@CdEconomiatarafından verilen ödül bu sene ERASMUS+ Programının oldu. Erasmus+ Programını ödüle taşıyan alanlar: •Avrupa'da insanlar ve halklar arası bağları güçlendirmesi, •Ortak değerleri ve kültürel anlayışı teşvik etmesi, •Gençler ve yetişkinler için kapsayıcı öğrenme fırsatları sunması, •Toplumsal katılımı ve aktif vatandaşlığı desteklemesi.
Erasmus+ hareketliliklerine kimler katılıyor? 2021-2024 döneminde katılımcıların çeşitliliğini ve programın kapsayıcılığını yansıtan veriden bir derlemeyi sizin için hazırladık
Son gün 11 Haziran 2025! Erasmus+ Merkezi projelerinden olan Mesleki Mükemmeliyet Merkezleri için son başvuru tarihi: 11 Haziran 2025 Başvuru sayfası: https://bit.ly/3FlHgs6
“Erasmus+ Programının Yetişkin Eğitimi Sektörüne Etkisi” isimli rapor yayımlandı. Bu infografikler The RIA-AE Network tarafından hazırlanan “Erasmus+ Programının Yetişkin Eğitimi Sektörüne Etkisi” isimli rapordan alınmıştır.
Son gün 27 Mayıs 2025! Erasmus+ Merkezi projelerinden olan İleriye Dönük Projeler için son başvuru tarihi: 27 Mayıs 2025 Başvuru sayfası: https://bit.ly/40xldWj
Erasmus+ kapsamında merkezi projelerdeki varlığımızı her geçen gün güçlendiriyoruz!
Türkiye'nin uluslararası iş birliklerindeki başarısını birlikte büyütmeye devam ediyoruz.
Avrupa Komisyonu, "Beceriler Birliği" stratejisini duyurdu
Bu yeni çerçeve, Avrupa’nın rekabet gücünü artırmak için insan sermayesine yatırım yapmayı hedefliyor.Peki, Erasmus+ bu sürecin neresinde? Erasmus+ ile mesleki eğitim, beceri geliştirme ve uluslararası iş birlikleri desteklenerek gençlerin ve profesyonellerin iş gücüne daha donanımlı katılması sağlanıyor
Geleceğin yetkinliklerini birlikte şekillendirelim
📢Avrupa Komisyonu, "Beceriler Birliği" stratejisini duyurdu🎯
— Türkiye Ulusal Ajansı 🇹🇷 Turkish NA (@ulusalajans) March 26, 2025
Bu yeni çerçeve, Avrupa’nın rekabet gücünü artırmak için insan sermayesine yatırım yapmayı hedefliyor.💡Peki, Erasmus+ bu sürecin neresinde?
Erasmus+ ile mesleki eğitim, beceri geliştirme ve uluslararası iş birlikleri… pic.twitter.com/E4QAV71hHr
“Tecrübe Konuşuyor” isimli video serimizin bu bölümünde, Hacettepe Üniversitesi'nin koordinatörlüğünü üstlendiği "Learning by Interactive Three Dimensional (i3D) in VET" isimli projenin hikayesini, Prof. Dr. Şener Karabulut'tan aktarıyoruz.
“Tecrübe Konuşuyor” isimli video serimizin bu bölümünde, Hacettepe Üniversitesi'nin koordinatörlüğünü üstlendiği "Learning by Interactive Three Dimensional (i3D) in VET" isimli projenin hikayesini, Prof. Dr. Şener Karabulut'tan aktarıyoruz📢 pic.twitter.com/RQvxFT6bJV
— Türkiye Ulusal Ajansı 🇹🇷 Turkish NA (@ulusalajans) March 28, 2025
Erasmus+ Programında merkezi olarak başvuruları alınan İleriye Dönük Projeler'e (Forward-Looking Projects) ilişkin çevrim içi bilgi toplantısına davetlisiniz. İleriye Dönük Projeler, ana akım haline gelme potansiyeline sahip yenilikçi politika yaklaşımlarını belirlemeyi, geliştirmeyi, test etmeyi ve/veya değerlendirmeyi hedefleyen büyük ölçekli merkezi projelerdir ve bu yolla eğitim ve öğretim sistemlerini geliştirmeyi amaçlar. Toplantıda projenin öncelikleri, başvuru yapabilecek kurum ile kuruluşlar ve kaliteli başvuru hazırlamaya yönelik bilgiler paylaşılacaktır.
Erasmus+ Ülke Merkezli KA2 İşbirliği için Ortaklıklar Başvuruları için Duyuru
Başvuru sahiplerinin dikkatine
2025 yılı Erasmus+ Teklif Çağrısı kapsamında Ülke Merkezli KA2 İşbirliği için Ortaklıklar projelerine başvuru için son tarih 05 Mart 2025 olup ikinci bir başvuru dönemi bulunmadığı aşağıdaki haberde ilan edilmiştir.
https://www.ua.gov.tr/haber/isbirligi-ortakliklari-2025-yili-teklif-cagrisi-basvurulari/
Bu kapsamda,
- Mesleki Eğitim, Okul Eğitimi, Yetişkin Eğitimi, Gençlik ve Yükseköğretim sektörlerinde KA220 - İşbirliği Ortaklıkları
- Mesleki Eğitim, Okul Eğitimi, Yetişkin Eğitimi, Gençlik sektörlerinde KA210- Küçük Ölçekli Ortaklıklar
başvurusu yapacak kuruluşlarımız için birtakım teknik hususları hatırlatmak isteriz.
- Öncelikle başvurularda 2025 yılı Erasmus+ Program Rehberi dikkate alınmalıdır. Rehberin en güncel versiyonunu Avrupa Komisyonu'nun sayfalarından takip edebilirsiniz.
- Erasmus+ Programına başvurular çevrim içi yapılmaktadır. Açık başvurular için formlara Erasmus+ Formlar sayfasından erişebilirsiniz.
- Son başvuru tarihine ve saatine mutlaka uyulmalıdır. Teknik sorunlar hariç geç sunulan başvurular uygunluk aşamasında reddedilmektedir.
- Son başvuru tarihi ve saati: 05 Mart 2025 Brüksel saati ile 12:00:00
- Başvuru için EU Login hesabı ve OID numarası gereklidir. Bu konuda detaylı bilgiye başvuru bilgilendirme sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz. Bununla beraber, başvuru aşamasında OID sertifikasyonunun bağlı olunan Ajans tarafından doğrulanmış olması zorunlu değildir. Yani, başvuru yapabilmek ya da bir başvuruda ortak olabilmek için OID numarasının “waiting for NA certification” ya da “waiting for confirmation” statüsünde olması başvuruya engel oluşturmaz. Başvuruda yer alan katılımcı kurum/kuruluşların kurumsal statüsüne ilişkin hususların değerlendirmesi proje kabul edildiği takdirde sözleşme imza sürecinde değerlendirilir.
- Diğer Program üyesi ülkelerin ulusal ajanslarına sunulan başvurularda ortak olarak yer alan Türkiye’den kuruluşlar başvurularını proje koordinatörleri aracılığıyla takip etmelidir. Bu başvurular Türkiye Ulusal Ajansının yetkisi dışındadır. Bu kuruluşların OID doğrulama işlemleri için ilgili ulusal ajanslardan talep geldiğinde işlem yapılır.
- 2025 yılı başvuru formlarında sıkça karşılaşılan bir sorun “OID registration date” ile ilgili uyarıdır. Kurumlar başvuru formlarını doldururken sahip oldukları OID numaralarını başvuru sahibi olarak ilgili alana işlediklerinde “Please update the Establishment/Registration date of your organisation.” uyarısı almaları halinde ORS sistemine girerek “Registration Date” bölümüne kurumlarının kuruluş yılını kaydetmeleri gerekmektedir. Daha sonra başvuru formunun güncellenmesi ile uyarı ortadan kalkabilecek ve başvuru sunulabilecektir.
Teknik sorunlar nedeniyle başvurunun geç teslim edilmesi:
Başvuru sahibi, resmi başvuru tarihinden önce başvuruda bulunmaya çalıştığını ve teknik/sistemsel hata nedeniyle bunu yapamadığını kanıtlayabilirse bir istisna yapılır. Bu durumda başvuru sahibi aşağıdaki koşulları yerine getirerek ivedilikle Türkiye Ulusal Ajansı [email protected] adresine e-posta göndermelidir. Aşağıda sayılan tüm koşulları birarada taşımak şartıyla, geç başvuru geç teslim için değerlendirilebilir:
- Form, teknik / sistemsel bir hata nedeniyle yüklenememiş olmalıdır. Hataya ilişkin ekran görüntüleri alınmalıdır.
- Başvuru formunun Geçmiş (History) bölümündeki son form gönderme girişiminin tarihi ve saati, resmi son başvuru tarihinden önce olmalıdır.
- Son başvuru tarihinden sonraki 24 saat içinde Ulusal Ajansa bilgi verilmiş olmalı ve teknik sorun yaşanan form hiçbir değişiklik yapılmadan PDF formatında e-posta ile gönderilmiş olmalıdır. Bu süreden sonraki talepler dikkate alınamaz.
- Ulusal Ajans bu şartları ve gönderilen belgeleri inceleyip geç gönderimi kabul edip etmeyeceğine karar verecektir.
KA210 Küçük Ölçekli Ortaklıklar ve KA220 İşbirliği Ortaklıkları faaliyet detayları, uygunluk şartları, hibe kuralları ve diğer önemli hususlar hakkında öncelikle 2025 yılı Erasmus+ Program Rehberinin ilgili başlıkları ile Part C bölümünü dikkatlice okumanızı, bu faaliyetlere ilişkin özet bilgilendirmeleri ve dikkat edilmesi gereken hususları içeren web sayfalarımızı incelemenizi ve sıkça sorulan soruların toplandığı yeni SSS - İşbirliği için Ortaklıklar adresimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Teknik sorunlar için: [email protected]
Diğer sorularınız için: [email protected]
Başarılı bir başvuru dönemi dileriz.
Türkiye Ulusal Ajansı
Ortaklıklar Koordinatörlüğü