Milli Eğitim Bakanlığı’nın erken okul terki ile mücadele etmek için eğitim otoritelerini, toplum liderlerini ve STK temsilcilerini merkezi, bölgesel ve yerel düzeylerde bir araya getirdiği Bölgesel Farkındalık Günleri’nin ilk toplantısı Ankara’da yapıldı.

ODAP’ın pilot illerinden olan Afyon, Ankara, Çankırı, Nevşehir Trabzon ve Şırnak’tan gelen, MEB il müdürlükleri yetkilileri, pilot okullardan gelen yöneticiler ve öğretmenler, muhtarlar ve STK temsilcilerinden  oluşan katılımcılarla düzenlenen  toplantı açılış konuşmalarıyla başladı.  Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve  erken okul terki ile mücadeleye ilişkin AB  politikaları ve uygulamaları hakkında bilgi verilmesiyle devam eden toplantıda, katılımcılar, erken okul terkinin (EOT) Türkiye’deki durumu, ortaöğretimde EOT ile mücadelede entegre bir yaklaşım sunan ODAP Entegre Modeli ve Erken Uyarı Sistemi (EUS) hakkında bilgilendirildiler.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise katılımcılar gruplara ayrılarak okul terkinin önlenmesine yönelik verebilecekleri  katkılar hakkında grup çalışması yaptılar.

İlgili paydaşlarla katılım, istişare ve diyalog için elverişli bir ortam yaratmayı hedefleyen Bölgesel Farkındalık Günleri, ikincisi Şanlıurfa’da, üçüncüsü ise İstanbul’da gerçekleştirilerek tamamlanmış olacak.

ODAP Entegre Modelin Uygulanmasında Paydaşların Katkısı Hedefleniyor

Erken okul terkiyle mücadele konusunda gerçek bir ‘toplumsal ilerleme’ elde etmek ve okula devamlılığın artırılması için hayata geçirilen ODAP Entegre Modelin uygulanmasında paydaşların desteklerini  almak  amacıyla düzenleniyor.

Ortaöğretimdeki öğrencilerin okulu bırakmasının önüne  geçmek ve  öğrencilerin okula devamsızlığı ile mücadele için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından  ODAP Projesi kapsamında geliştirilen  ODAP Entegre Modeli, ‘önleme’, ‘müdahale’ ve ‘telafi’ olmak üzere 3 alanda uygulanacak olan tedbirlerle  erken okul terkinin önüne geçmeyi hedefliyor.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

Öğrencilerin okul ile olan bağlarının güçlendirilmesi  ve gelecek algılarının düzenlenmesi için risk altındaki öğrencilere  ODAP kapsamında hem akademik hem de psiko-sosyal müdahaleler gerçekleştiriliyor.  Bu müdahaleler, akademik başarılarını güçlendirmek için telafi dersleri verilmesini, mentorluk uygulamalarını, yeteneklerini ve becerilerini geliştirmek için  yaratıcı ve eğitsel faaliyetleri içeriyor.

Kaynak: Ogretmenler.Net