ÜNİVERSİTE

Gençlerimize yabancı dil öğreterek üniversiteden mezun edeceğiz

Erol Özvar önemli açıklamalarda bulunarak "​​​​​​​“Üniversite öğrencilerine yönelik yaptığımız memnuniyet anketine göre, gençlerimiz en çok yabancı dil ve iletişim becerilerini geliştirmek istiyor” “Gençlerimize yabancı dil öğreterek üniversiteden mezun edeceğiz” “Öğrencilerimize, üniversiteyi bitirmeden en az B2 düzeyinde yabancı dil öğretecek adımları atıyoruz” “Türk Devletler Teşkilatına üye ülkelerle birlikte ‘Türk Yükseköğretim Alanı’ inşa etmek üzere çalışıyoruz. "dedi.

İşte o açıklamalar;

Bu konudaki teklifimiz üye devletlerce kabul edildi”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Hitit Üniversitesi Teknoloji Merkezinde incelemelerde bulunmak ve öğrencilerle buluşmak üzere Çorum’u ziyaret etti. Özvar, Hitit Üniversitesinde Gençlik Buluşmaları Programı’nda öğrencilerle bir araya geldi.

Özvar, öğrencilerle yaptığı söyleşide, Türkiye genelinde 250 bini aşkın öğrencinin katılımıyla anket gerçekleştirdikleri belirterek, “Öğrencilerimize sorulan ‘Önümüzdeki beş yıl içerisinde ihtiyacını duyduğunuz ve kapatmak istediğiniz beceri açığı aşağıdakilerden hangisidir?’ sorusuna birinci sırada yabancı dil ikinci sırada iletişim çıktı.” dedi.

Özvar, “Gençlerimize yabancı dil öğreterek mezun etmek önemli hedeflerimizden biri. Buna yönelik çalışma başlattık. Öğrencilerimizi okurken, üniversiteyi bitirmeden yabancı dil konusunda belli bir seviyeye çıkartacak adımları atıyoruz.” şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencilerini en az B2 düzeyinde İngilizce bilerek mezun etmek istediklerini ve buna yönelik çalışmaların yürütüldüğü bilgisini aktaran Özvar, bu konudaki çalışmaları hakkında şöyle konuştu:

“Türkiye’de İngilizce bilerek mezun olmak şu andaki önemli hedeflerimizden bir tanesi. Öğrencilerimizden aldığımız geribildirim bu konuda yaptığımız çalışmaların hızlanmasına vesile oldu. Üniversitelerde bu konuda çalışma başlatacağız. Önce Türkiye genelinde 10.000 öğrenciyi gönüllü olarak sınava sokacağız ve öğrencilerimizin İngilizce seviyelerini tespit edeceğiz, bölümlerine ve fakültelerine göre ayıracağız. Sınıflarına ve bölümlerine göre program yapıp eğitim vereceğiz. Yabancı dil öğretimi konusunda uzman kadrolarımızla ve paydaş kurumlarımızla bir araya gelip bunu hayata geçireceğiz. En az program kadar yabancı dil bilgisini arttırmak, gençlerimize okurken, üniversiteyi bitirmeden yabancı dil konusunda belli bir seviyeye çıkartmak istiyoruz.”

“Türk Devletler Teşkilatına “Türk Yükseköğretim Alanı inşa edelim” teklifimiz kabul edildi”

Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak Türk Devletler Teşkilatı üye devletlerine yönelik bir Türk Yükseköğretim Alanı inşa etme önerisinde bulunduklarını ve bu konuda hazırladıkları projenin Türk Devletler Teşkilatı Yükseköğretim Bakanları Toplantısında kabul edildiğini belirtti.

Bunun faaliyete geçmesi için bazı kurumsal yapılara ihtiyaç olduğuna işaret eden Özvar şöyle devam etti:

“Bunların başında Türk Devletleri Teşkilatı arasında öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliğini arttırabilmek maksadıyla bir Yükseköğretim Vakfı kurulması ve üniversitelerin kendi aralarında tanıma ve denklik işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla bütün akreditasyon kuruluşlarını tek çatı altında toplayacak bir birlik kurulması gelmektedir. Ardından Kalite Güvence Ajansı kurulması ve teşkilat bünyesinde Üniversiteler Birliği’nin etkin hale getirilmesi. Bu amaçla ortak üniversiteler veya çifte diplomalı program sayılarının artırılması.”

Tüm proje tekliflerinin diğer ülkeler tarafından benimsendiğini vurgulayan Özvar, “Yükseköğretim Kurulunun teklifine Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da sahip çıktı ve bütün Türk dünyası liderleriyle paylaştı. Süreç devam ediyor.” dedi.

-Uluslararası öğrencinin Türk Bayrağı motifli yüzüğü-

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar'ı dinleyenler arasında bulunan Zimbabveli Tanaka Mutangandebvu adlı uluslararası öğrencinin parmağındaki Türk Bayrağı motifli yüzük söyleşiye katılanların dikkatini çekti. Mutangandebvu yüzüğü taşıdığını belirterek Özvar'a gösterdi. Özvar ise Mutangandebvu’ya Türkiye'de eğitim gören uluslararası öğrencilerin gönüllü birer kültür elçisi olduklarını belirterek duyduğu memnuniyeti ifade etti.

-Özvar, senato toplantısına başkanlık etti-

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar Hitit Üniversitesinde senato toplantısına başkanlık etti.

Üniversitelerin ülke ekonomisine katkı sağlayacak yetkinliklerin kazandırılmasında başat rol oynayan kurumlar olduğunu belirten Özvar, “2000’li yılların sonrasında üniversite sayımızın artması ülkemizde süren yatırımların desteklenmesi açısından da önemli. Yükseköğretime yapılan yatırımlarının sonuçlarını almaya başladık” dedi.

Hitit Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında “makine ve imalat teknolojileri” alanında ihtisaslaşan üniversite olduğunu hatırlatarak üniversitelerin ihtisaslaşmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Özvar ihtisaslaşan üniversitelerin alanında ortaya koyduğu çalışmalar ve ürettiği yayınları memnuniyetle takip ettiklerini belirterek, üniversiteleri bölgesel kalkınmaya daha fazla katkı sağlamaları konusunda teşvik etmeye ve desteklemeye devam edeceklerini kaydettti.

Özvar, Anadolu’da bulunan üniversitelerin bulundukları bölgeye katkıda bulunmada ciddi bir mesafe kat ettiğini memnuniyetle takip ettiklerini söyledi. Özvar, “Biz de bu konuda elimizden geldiği kadar her türlü yardımı yapıyoruz. Yükseköğretim Kurulu olarak elimizdeki bütün enstrümanları üniversitelerimizin gelişmesine yönelik kullanıyoruz” diye konuştu.

“Akademik seferberlik için destek vermeye devam ediyoruz”

Özvar, üniversitelerde akademik üretkenliği artması için Yükseköğretim Kurulu olarak başta kadro olmak üzere destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Özvar, “Üniversitelerimizin akademik performansa yönelik daha büyük hedefler koymaları gerekiyor. Bunun için bir akademik seferberlik yürütülmesi lazım. Hitit Üniversitesinin daha çok öne çıkmasını arzu ediyoruz. Bu konuda başta kadro olmak üzere diğer konularda da destek vermeye devam edeceğiz.” dedi.

“Taşra üniversitesi tabirini yakışıksız buluyorum”

Özvar, Anadolu’da yeni kurulan üniversitelere yönelik ‘taşra üniversiteleri’ tabirinin kullanılmasını yakışıksız bulduğunu ifade ederek, “Yeni kurulan üniversitelere yönelik taşra tabirinin kullanılması ötekileştirici. Üniversitelerin şehir ve taşra diye ayrılmasını yakışıksız buluyorum. Üniversite kurulunca sadece öğrencileri değil sanki hocaları da yeni kurulmuş gibi lanse edilmeye çalışılıyor. Bu söyleme karşı çıkarak her platformda üniversitelerimizin yaptıklarını ortaya koymaya, çalıştıkları katkıları dile getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

-Teknoloji Merkezini ziyaret

Özvar, temasları kapsamında Hitit Üniversitesi Teknoloji Merkezini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Bölgenin en büyük akredite laboratuvarı HÜBTUAM binasında bulunan Teknoloji Merkezi, çevre ülkelere ve Avrupa’ya da analiz ve araştırma hizmeti veriyor. Üniversitenin ihtisaslaşma alanı olan “Makine ve İmalat Teknolojileri” alanında kurulan Biyoteknoloji, Dijital Dönüşüm ve Prototipleme laboratuvarına sahip merkezde ihtisaslaşma proje çalışmaları sürdürülüyor. Merkezde ayrıca öğrencilerin ve proje takımlarının çalışmalarını yaptıkları ve prototipleme laboratuvarında ilk somut çıktılarını aldıkları Fikir Atölyesi bulunuyor.

Ziyaret sonrası Özvar, Çorumlu Obası’nda uluslararası öğrencilerle bir araya geldi.

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }