UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 19-20 Eylül 2024 tarihlerinde Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkanlığına seçilen Araz Paşayev’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.  Genel Başkan’a ziyarette, Genel Başkan Yardımcılarımız Seyit Ali Kaplan ile Cengiz Kocakaplan eşlik etti.

Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkanlığına seçilen Araz Paşayev’a tebriklerini bildiren Genel Başkanımız Talip Geylan, “Sayın Paşayev’le, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin (UAESEB) kurucu dört kuruluşundan biri olan Tahsil İşçiler Azad Hemkarlar İttifakı ile işbirliğimizin gelişerek devam edeceği hususunda görüş birliği içerisinde verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu işbirliği, sendikalarımızın uluslararası alanda da gücünü ve etkisini artıracaktır. UAESEB,  önümüzdeki süreçte hem eğitim alanında yapacağı ortak çalışma ve projelerle hem de kültürel işbirliğinin geliştirilmesi anlamında ortaya koyacağı faaliyetlerle çok önemli hizmetlere vesile olacaktır. Nazik konukseverliği için Sayın Başkan’a çok teşekkür ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum.” dedi.

UAESEB ve Türk Eğitim Sen olarak; “YAPAY ZEKA” destekli yazılım süreçlerimizi başlatarak, farklı Türk dillerinde yazılmış metinleri ortak alfabe ile dönüştürmeye hazırlanıyoruz.

Türk Cumhuriyetlerinin ortak alfabe ve ortak yazı dilinin oluşması ve yerleşmesi noktasında UAESEB üyesi kuruluşların kamuoyunda farkındalık oluşturacak girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Genel Başkan Geylan, “Türk dünyasında kabul edilen ortak alfabe, Türk dil birliğini güçlendiren tarihi bir adımdır. Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) ve Türk Eğitim Sen olarak; YAPAY ZEKA destekli yazılım süreçlerimizi başlatarak, farklı Türk dillerinde yazılmış metinleri ortak alfabe ile dönüştürmeye hazırlanıyoruz. Yürekten inanıyoruz ki, 21. yüzyıl TÜRK YÜZYILI olacaktır. Bilim, sanat, edebiyat ve sosyal hayatın her alanında Türk Birliği’nin sağlanacağı bu yeni yüzyılın ilk ve en önemli adımı olarak alfabe birliğinin sağlanmış olması, tarihimizin yeni bir sayfasını aralayacaktır.” dedi.

Eğitim Koordinasyon Ajansı kurulmalıdır.

Türk Dünyasında eğitim birliği ve işbirliği sağlanabilmesi amacıyla Türk dili konuşan ülkeler arasında eğitim alanında, ortak müfredat ve eğitim materyallerinin geliştirilmesi, öğrenci ve öğretmen değişim programlarının teşvik edilmesi için Eğitim Koordinasyon Ajansı kurulmasını hedeflediklerini söyleyen Genel Başkan Geylan, “UAESEB olarak daha önce almış olduğumuz bazı tavsiye kararları ile aynı doğrultuda kısmi yapılan çalışmaların sistemli programlı eşgüdüm halinde yürütülmesi için devletlerarasında Eğitim Koordinasyon Ajansı kurulması, kaynak ve personel temini sağlanması konusunda adımların atılması için çalışmalarımız sürüyor. Öte yandan, eğitimde kalite ve standartların yükseltilmesi için uluslararası standartların benimsenmesi, akreditasyon süreçlerinin geliştirilmesi ve sürekli izleme ve değerlendirme mekanizmalarının kurulması için Türk Dünyası Akreditasyon Kurumu’nun kurulması da amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kütahya'da halk ozanlarını anıldı Kütahya'da halk ozanlarını anıldı

Türk Dünyası Açık Araştırmacı ve Katılımcı Veri Bankasının kurulmasını hedefliyoruz.

Yükseköğretimde işbirliği sağlanabilmesi amacıyla Türk Dünyası’ndaki üniversiteler arasında işbirliği ve ortak programlar oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Genel Başkan Geylan,  “Araştırma projelerinin desteklenmesi ve ortak akademik yayınların teşvik edilmesi buna yönelik olarak Türk Dünyası Açık Araştırmacı ve Katılımcı Veri Bankasının kurularak UAESEB’e üye kuruluşların üniversitelerde çalışanların veya çalışmak, katkı sunmak isteyen Türk akademisyenlerin bu veri tabanına kaydolarak Türk Dünyası Araştırmacı ve Destekçi Kimliği verilmesine yönelik çalışmalarımızı sürmekteyiz.” değerlendirmesinde bulundu. 

UAESEB çatısı altında bir işbirliği ve çalışma ortamı oluşturmak, Türk Dünyası için büyük önem arz etmektedir.

Türk soylu milletlerin bir araya gelmelerinde eğitimin ve eğitimcilerin rolünün, gelecek nesilleri inşa eden meslek grubu olması bakımından çok özel bir öneme sahip olduğunu ifade eden Genel Başkan Geylan,  “UAESEB çatısı altında bir işbirliği ve çalışma ortamı oluşturmak Türk Dünyası’nın kendisini tanıma ve gelecek adına vizyon belirlemesi noktasında büyük önem arz etmektedir. Çünkü hem kendi devletlerimizin hem de ortak bir amaçla zaman zaman birlikte hareket eden devletlerimizin geleceği bizim inanç, azim ve kararlılıkla yetiştireceğimiz olan nesiller ve kadrolarla mümkün olacaktır” dedi.

Bilim insanlarının bir araya gelerek, akademik toplantılar düzenlenmesi hayati önem taşımaktadır.

“Türkiye Yüzyılı” ve “Türk Asrı” hedeflerine ulaşmada bilime yapılan yatırımların önemine dikkat çeken Genel Başkan Geylan, eğitim çalışanlarının, genç nesilleri bilime teşvik ederek geleceğin bilim insanlarını yetiştirmekte kilit bir rol üstlendiğini söyledi. Bilim insanlarının bir araya gelerek ya da bireysel çalışmalar için planlama yapabilecekleri akademik toplantıların düzenlenmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Genel Başkan Geylan,  “Bu sene 21-24 Kasım 2024 tarihinde 5. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi düzenleyeceğiz. Etkinliğimizde, büyük sosyolog Ziya Gökalp’i anacağız. Ziya Gökalp’in Türk Dünyası ile ilgili hayalleri, Türk dünyasının birliğine ve dayanışmasına vurgu yaparken, Gökalp’in ideallerini yaşatmak ve Türk Dünyasının birliğine olan inancı pekiştirmek adına muazzam bir anma etkinliği olması yanında Türk Dünyası’nın bilimsel atılımına ve kalkınmasın matuf önemli bir misyonu da içermektedir. Bu önemli etkinliğimize sizleri de davet ediyoruz. Yürekten inanıyorum ki, hep birlikte daha güçlü, daha müreffeh ve daha diri bir Türk Dünyası inşa edeceğiz.” diye konuştu.

Paşayev, sendika üyelerinin emek, sosyal, ekonomik hak ve yasal çıkarlarının korunması konusunda deneyim alışverişinde bulunmak üzere çeşitli uluslararası örgütlerle işbirliği yapmaktayız.

 UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın ardından bir konuşma yapan Paşayev, UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ve beraberindeki heyete ziyaretlerinden dolayı memnuniyetini ifade etti. Paşayev, “ATİAHI Cumhuriyet Komitesi’nin sendika üyelerinin emek, sosyal, ekonomik hak ve yasal çıkarlarının korunması konusunda deneyim alışverişinde bulunmak üzere çeşitli uluslararası örgütlerle işbirliği yapmaktayız. Bu uluslararası kuruluşlardan biri de, Türkçe konuşulan ülkelerde çalışan meslektaşların sendika örgütlerini bir araya getiren Uluslararası Avrasya Eğitim Çalışanları Dernekler Birliği’dir.  Aynı zamanda ATİAHİ, Cumhuriyet Komitesi ile Türk Eğitimi arasında dostluk ve kardeşlik ilkelerinde yoluna devam edecektir.” diye konuştu. 

Konuşmalarından ardından Uluslararası Avrasya Eğitim Çalışanları Birliği, ATİAHİ Cumhuriyet Komitesi ve Türk Eğitim-Sen’in gelecekteki faaliyetleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan ayrıca Azerbaycan temasları çerçevesinde, Azerbaycan Türkiye Evi ve Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sayın Tenzile Rüstemhanlı’ya milletvekili seçilmesinden dolayı tebrik ziyaretinde bulundu. Geylan, “Türk ve Türkiye sevdalısı Sayın Tenzile Rüstemhanlı’ya nazik konukseverliğinden ötürü çok teşekkür ediyorum.” dedi.