Yükseköğretim Kurulu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı
Turizm eğitiminde köklü değişiklik
Turizm fakültesi öğrencilerine müjde:
İngilizce hazırlık eğitimi verilecek, eğitim yüzde yüz İngilizce olacak ve ikinci yabancı dil zorunlu hale gelecek
Öğrencilere okurken ücretli staj imkânı sunulacak. Öğrenciler birinci sınıftan itibaren mesleki eğitimle staj yapacak ve maddi gelir elde edecek
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “ Türkiye’nin ekonomik ve kültürel kalkınma hedefleri açısından da önemli bir adım atıyoruz. Mezunlarımızı küresel turizm sektöründe birer marka haline getireceğiz”
“Protokolle turizm işletmeciliği ile gastronomi ve mutfak sanatları programları eğitimde mükemmeliyet hedefiyle yeniden şekillenecek”
“Turizm alanında yetişmiş, çok dilli, yetkin ve donanımlı gençler, Türkiye’nin küresel rekabetteki konumunu daha da güçlendirecektir”
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Protokolle geleceğin turizm kurmayları yetişecek”
Yükseköğretim Kurulu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yükseköğretim ile turizm sektörünü bir araya getiren iş birliği protokolü imzalandı.
Protokol kapsamında pilot olarak 7 üniversite belirlendi. Bu üniversiteler, Akdeniz Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi oldu. Pilot uygulamanın ardından bu üniversitelere yenileri eklenebilecek.
Protokolle Turizm İşletmeciliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri yeniden düzenlenen müfredatları ve uygulama odaklı eğitim yaklaşımlarıyla desteklenecek.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, protokolün, yalnızca yükseköğretim kurumları ve turizm sektörü için değil, Türkiye’nin ekonomik ve kültürel kalkınma hedefleri açısından da önemli bir adım olacağını belirtti.
Özvar: “İngilizce dilinde öğretim gören öğrencilerimiz ikinci bir yabancı dili de öğrenme imkânı bulacaklar. Ayrıca bu öğrencilerimiz birinci sınıftan itibaren nisan ve kasım ayları arasında ilgili sektörde ücretli staj yapma imkânına kavuşacaklardır. ” dedi.
-Yüzde 100 İngilizce eğitim ve ikinci yabancı dil-
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, protokol kapsamında belirtilen üniversitelerin ilgili programlarının eğitimde mükemmeliyet hedefiyle yeniden şekillendirileceğini belirterek, “Protokolle, üniversitelerimizde %100 İngilizce eğitim sunulacak, ikinci yabancı dil olarak Rusça, Çince ve Arapça dillerinden biri daha müfredata eklenecek.” dedi.
- Müfredatta önemli değişiklik-
Getirilen yeniliklerin, mezunları küresel turizm sektöründe birer marka haline getireceğini vurgulayan Özvar şöyle devam etti:
“Öğrencilerimiz birinci sınıftan itibaren nisan ve kasım ayları arasında sektörde staj yapma imkânına kavuşacaktır. Üstelik, bu stajlar yalnızca mesleki deneyim kazandırmakla kalmayacak, öğrencilerimize belirli bir miktarda maddi destek de sağlayacaktır. Bunun yanında, her bir öğrencimize hem üniversitelerimizden hem de sektör temsilcilerinden birer danışman atanacak ve bu süreçte aldıkları eğitimler kredilendirilecektir.”
Özvar, protokol kapsamında müfredatların disiplinler arası bir yaklaşımla yeniden düzenleneceğini vurgulayarak, “Gastronomi ve Mutfak Sanatları programlarımızda turizm işletmeciliği derslerine, Turizm İşletmeciliği programlarımızda ise gastronomi derslerine yer verilmesi, öğrencilerimizin hem yöneticilik hem de uygulama becerilerini geliştirmelerine olanak sağlayacaktır. Ayrıca, öğrencilerimizin yalnızca teorik bilgiyle değil, sektördeki uygulama süreçleriyle de tanışmaları sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Gençlerimiz için büyük bir fırsat penceresi açıyoruz”
Protokolün, gençler açısından çok kıymetli bir fırsat penceresi açacağına işaret eden Özvar, “Geliştirilen programlar sayesinde edinecekleri bilgi ve becerilerle mesleki anlamda çok daha iyi yetişmiş bir şekilde istihdam piyasasında kendilerine yer bulacaklardır.” dedi. Özvar şöyle devam etti:
“Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile ortak vizyonumuz ülkemizin kalkınmasına eşsiz bir katkı sunacaktır. Turizm alanında yetişmiş, çok dilli, yetkin ve donanımlı gençler, Türkiye’nin küresel rekabetteki konumunu daha da güçlendirecektir. Bu protokolün, mezunlarımızı iş gücü piyasasına en iyi şekilde hazırlanmalarına ve sektördeki nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum.”
Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak, istihdam odaklı vizyon doğrultusunda çalışmaya ve ülkeye katkı sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
Bakan Ersoy: “Protokolle geleceğin turizm kurmayları yetişecek”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm fakültelerinden mezun olan öğrencilerin, geleceğin genel müdür yardımcıları ve genel müdürleri olması gerektiğini belirterek, “Bugün hayata geçireceğimiz protokol ile birlikte, geleceğin turizm kurmaylarını da yetiştirme şansı yakalayacağız” dedi.
Türkiye’nin turizm açısından çok iyi bir noktaya geldiğini vurgulayan Bakan Ersoy, “Yoğun bir şekilde dünyaya genel müdür ihraç eden ülke konumuna geleceğiz.” şeklinde konuştu.