Bakanlığımız bu eksikliği yıllardır İŞKUR tarafından hayata geçirilen TYP kapsamında istihdam edilen çalışanlar ile gidermeye çalışmıştır.

Bu yıldan itibaren ise yaşanılan personel eksikliği İUP adı altındaki yine İŞKUR tarafından yapılan yeni bir program kapsamında giderilmeye çalışılacak gibi gözüküyor.

Geçmiş yıllarda TYP kapsamında istihdam edilen personeller altı aylık dönem için çalıştırılır, sigortalı sayılır ve bundan hayatı boyunca bir kez yararlanabilirdi. Göreve başlamalar, her sene okullarımızın eğitim öğretime başladığı tarihlerden çok sonra gerçekleşir, eğitim öğretim devam ederken okullar kapanmadan sona ererdi. Az bulsak da çalışmaları karşılığı asgari ücret alırlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon ve zam açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon ve zam açıklaması

İUP kapsamında İstihdam edilen personeller ise ilk dört hafta 5 gün, sonraki haftalar 3 gün çalıştırılacak, “Yönetmeliğin: Katılımcılara yapılacak cep harçlığı ödemesi, sosyal güvenlik ve vergi işlemleri ile ilgili 12. Maddesi” gereği sigortalı olmayacak genel sağlık sigortasına tabi olacak. Günlük ise 566,74 TL CEP HARÇLIĞI! Ödenecek.

En hafif tabirle al birini vur ötekine diye adlandırılabilecek bu istihdam şekilleri ne devletimize, ne de kamu hizmetini yerine getirmek için çalışan vatandaşlarımıza ne de insan onuruna yakışmamaktadır.

Hepimiz biliyoruz ki; 657 sayılı Kanunun 4. Maddesi gereği, Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülmelidir. 5.Maddesi gereği de kurumlar, dördüncü maddede yazılı dört istihdam şekli dışında personel çalıştırmamalıdır.

Ancak maalesef yıllardır, program adı altında kamu kurumlarında özellikle okullarımızda geçici istihdamlar gerçekleştirilmektedir.

Buna bağlı olarak çalışılan sürelerin geçici ve kısıtlı olması nedeniyle(yılda altı ay, haftada üç gün gibi) mevcut kadrolu eğitim çalışanları aşırı iş yükü altında ezilmekte, okulların temizliği ve düzeninden sorumlu idareciler zor durumda kalmaktadır. Ve en önemlisi ve acı olan kısmı ise yarınsız ve güvencesiz yığınlar yaratılmaktadır.

Artık bunlardan vazgeçilmeli, Kamu kurum ve kuruluşlarımızda, 657. Sayılı kanunun 4. Maddesinde yazılı istihdam şekillerinden farklı bir istihdam gerçekleştirilmemelidir. Devletimize, ona hizmet eden vatandaşımıza ve insan onuruna yakışan da budur.

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ