9- 1932-1941 yılları arasında genel müdürlüğümüzü de yapmış, İstanbul’un işgali sonrası kurduğumuz gizli millî teşkilat olan İmalât-ı Harbiye Grubu sayesinde Ankara ve Anadolu’da yeniden üretimlerimize devam etmemize büyük katkılar sunan Mümtaz Topçu Kaymakamı Eyüp (DURUKAN) Bey. Teşkilatımızın Yolbaşçısına rahmet, minnet ve saygıyla.
8-İstanbul’un işgali sonrasında üretimlerimizin durdurulması nedeniyle ve millî mücadelemizi sürdürmek üzere, Mümtaz Topçu Kaymakamı Eyüp (DURUKAN) Bey liderliğinde gizli bir örgüt olan İmalât-ı Harbiye grubunu kurduk. Bu grup sayesinde tezgahlarımızı ve ustalarımızı işgal kuvvetlerinden Anadolu’nun dört bir yanına kaçırarak üretimlerimize başladık.
7- 1’inci Dünya Savaşından sonra İstanbul’un işgal edilmesi ile birlikte Osmanlı ordusunun tüm askeri teçhizatına el konulmuştu, İmalât-ı Harbiye atölyeleri kapatılmaya başlanmıştı. Millî mücadelemizin karargahı Ankara’ya uzanan İstiklal Yolcuğu başlamalıydı.
6- İmalât-ı Harbiye Umum Müdürlüğü adıyla, 1’inci Dünya Savaşına hazırlık günlerinde ve savaş yıllarında tarihimizin en yoğun üretim faaliyetlerini gerçekleştirerek birçok cephede birden mücadele veren Ordumuzun ihtiyaç duyduğu hafif silah, ağır silah ve mühimmat ihtiyaçlarını karşıladık.
5-Tophane Müşirliği tesislerinin modernizasyonu ve 1’inci Cihan Harbine hazırlık çalışmaları kapsamında yeniden yapılandırılarak, İmalât-ı Harbiye adını aldık.
4-Osmanlı ordusunun zamanındaki ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılamak için 2’nci Mahmud döneminde ıslahatlar başlatıldı. Akabinde Tophane-i Amire olan adımız Tophane Müşirliği olarak değiştirilerek yeniden yapılandırıldı.
3- Tophane-i Âmire, Topçu Ocağında elde edilen mühendislik kabiliyetlerinin korunması ve geliştirilmesi maksadıyla İstanbul’un Fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulmuştur. Asırlar boyunca Osmanlı ordusunun ağır silah ihtiyaçlarını karşılamıştır.
2- Şahi Top, Fatih Sultan Mehmet tarafından tasarlanmıştır ve İstanbul’un Fethini mümkün kılan en önemli unsurlardan bir tanesidir. Döneminin en büyük demir ve barut ustalarının ellerinde, Topçu Ocağında dökülmüştür.
1-Temelleri 1’inci Murad döneminde, 14’üncü yy’da atılmıştır. Kuruluşumuzun tarihi temellerini oluşturan Topçu Ocağı topların üretilmesinden, bakımından ve muhafazasından sorumluydu.