Ziyaretin ilk gününde, Bangladeş’teki farklı ülkelerden konfederasyon temsilcileri, sendika üyeleri, siyasi isimler, sivil toplum örgütleri ve öğrenci temsilcilerinin katıldığı bir genel konferans düzenlendi. BSSF’ye bağlı sendikalardan çok sayıda üye de bu toplantıda hazır bulundu.
Konferansta bir konuşma yapan Ramazan Çakırcı, tüm dünyada sendikal hakların genişletilmesi ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. İki ülkenin tarihsel kökenlerinin ortak noktalarına değinen Çakırcı, “Coğrafyamız birbirine uzak gibi görünse de tarihsel olarak önemli bağlarımız var. Hindistan Yarımadası’nda Babür İmparatorluğu döneminden bu yana refah ve dayanışma anlayışı hepimizin mirasıdır. Bugün sendikalar olarak iş hukuku ve sendikal haklar gibi meseleler tüm emek dünyasının ortak sorunları haline gelmiştir. Bu sorunların çözümü ancak örgütlü güçle mümkün olabilir. Memur-Sen olarak, Bangladeş’teki kardeş işçi örgütleriyle dayanışma içinde olmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Verilen destek bizim için önemli”
Konferansta ayrıca Rohingya mülteci krizi ve Bangladeş’in bu krizin ekonomik ve sosyal yükünü taşıma konusunda karşılaştığı zorluklar da masaya yatırıldı. BSSF Genel Sekreteri Jahangir Alam Chowdhury, konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Emperyalizmin yıkıcılığı ve kapitalizmin vahşeti, ülkelerin sınırları ya da mücadele platformları ne kadar farklı olursa olsun aynı kalıyor. Ancak, Myanmar mülteci krizinde, başta Memur-Sen olmak üzere Türkiye’nin verdiği destek bizim için çok değerlidir.”
Çakırcı: Birlikte hareket ederek çok yol kat ettik
Ziyaretin ikinci gününde Bangladeş’te çalışanların karşılaştığı sorunların ele alındığı BSSF’nin genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısına katılan Ramazan Çakırcı, “Sendikal çalışmaları sağlıklı yürütebilmek için yasal düzenlemeler son derece önemlidir. Ülkenizdeki yeni Anayasa çalışmalarında sendikal örgütlenmeyi güçlendirecek bir zemin oluşturmalısınız. Aynı şekilde toplu sözleşme, sosyal güvenlik gibi düzenlemelere yer verilirse sendikal mücadele de eliniz güçlenir. Türkiye’de de kamuda sendikalaşmanın yasal süreci uzun sürdü. Sendika olarak bizde sizin gibi zorluklarla başladık. Ancak sendikal dayanışma ve birlikte hareket ederek çok yol kat ettik. Memur-Sen olarak, ILC üyesi BSSF ile dayanışma içinde olmaktan ve ortak çözümler üretmek için çalışmalarda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Toplantıda konuşan BSSF Federasyonu Başkanı Tofazzal Hussain Bagu, ise şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de Memur-Sen’i ziyaret ettiğimde, sendikanın çalışma sistemi ve toplumdaki etkileri beni çok etkiledi. Sendikal alanda ilerlemek ve birlikte hareket ederek mücadele bilincimizi artırmak amacıyla Memur-Sen’in tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. İkili iş birliğimizi güçlendirmek amacıyla şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz ilişkilerimizi ileri seviyeye taşımak amaçlıyoruz.”