Türk Eğitim Sen Genel Merkezi, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla “31 Ekim-10 Kasım 2024 tarihleri arasında çevrim içi olarak Türkiye genelinde 4 bin 345 öğretmenle bir anket çalışması gerçekleştirmiş ve raporun ilk bölümünü yayınlamıştı.
“Eğitim Çalışanlarının Gerçek Gündemi: 24 Kasım Öğretmenler Günü Memnuniyet, Beklenti ve Eğitimi Değerlendirme-2024” konulu anketimizin ikinci bölümü ise Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Öğretmenlik Mesleği Kanunu ve Milli Eğitim Akademisine yönelik öğretmenlerimizin görüş, düşünce ve beklentilerini içermektedir.
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİNE DAİR
Maarif Modelini politik ve gereksiz bir çalışma olarak değerlendirenlerin oranı %56.7’dir.
☆ Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini olumlu bir çalışma olarak gören katılımcıların oranı %12.5 ile oldukça düşüktür. Kısmen yeterli gören katılımcıların oranı %30.8 ile orta düzeyde yer alırken, gereksiz ve politik bir çalışma olarak değerlendiren ve olumsuz bakış açısına sahip olan katılımcıların oranı %56.7 ise yüksek düzeydedir.
☆ Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin eğitimde kaliteyi artırması hakkında katılımcıların görüşleri incelendiğinde; hiçbir faydası olmayacağını düşünen katılımcıların oranı %54.2 iken, kısmen faydası olacağını düşünenlerin oranı %39.6’dır.
☆ Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline ilişkin hazırlanan ders içeriklerini yeterli görenlerin oranı %34.9, yetersiz görenlerin oranı %65.1’dir.
☆ Katılımcıların görüşleri doğrultusunda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan ders kitaplarını yeterli görenlerin oranı %42.9 iken, yetersiz görenlerin oranı %57.1’dir.
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU’NA DAİR
Katılımcı öğretmenlerin %64.9’u ÖMK’nın beklentileri karşılamadığını ifade ediyor.
☆ Katılımcıların “Öğretmenlik Mesleği Kanunu meslekle ilgili beklentilerinizi karşıladı mı?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde, “evet” diyenlerin oranı sadece %1.9 iken, “kısmen” diyenlerin oranı %33.2 ve “hayır” diyenlerin oranı ise %64.9’dur.
☆ Katılımcıların “Size göre Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun en asli niteliği ne olmalıdır?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde; “Öğretmenlik mesleğinin statüsünü/itibarını artırmak için yönelik düzenlemeler olmalı” yanıtı %74 ile diğer yanıtlara göre ciddi bir farkla ilk sırada yer almaktadır.
MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ’NE DAİR
Milli Eğitim Akademisi gereksiz politik bir karar diyenlerin oranı %37.6.
☆ Katılımcıların “Milli Eğitim Akademisi hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde, “gereksiz politik bir karar” diyenlerin oranı %37.6, “gereksiz kaynak israfı” diyenlerin oranı %29.6, “politik ayrımcılığın bir unsuru olur” diyenlerin oranı ise %15’tir.
☆ Katılımcıların “Milli Eğitim Akademisi’nin hangi işlevleri üstlenmesi gerekir?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde; “öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerini üstlenmeli” ifadesi %49.5 oranla açık ara farkla ilk sırada yer almaktadır.
☆ Katılımcıların “Milli Eğitim Akademisi ile üniversitelerin eğitim fakülteleri arasında öğretmen yetiştirme yönüyle bir ikilik doğmakta mıdır?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde; “evet” diyenlerin oranı %87.5, “hayır” diyenlerin oranı %12.5’tir.
☆ Katılımcıların “Milli Eğitim Akademisi ile Üniversitelerin Eğitim Fakülteleri arasında ikilik olmaması için hangi tedbirler alınmalıdır?” sorusuna ankete katılanların %35.5’i MEB ile Eğitim fakülteleri öğretmen yeterlilikleri konusunda bir çerçeve belirlemeli, %35.3’ü Milli Eğitim Akademisi MEB bünyesinde hizmet içi eğitim ve yönetici eğitimi konusunda yoğunlaşmalı, %29.2’si de eğitim fakültelerinde bölümü bulunan branşlar eğitim fakülteleri mezunlarından atanmalı seçeneğini işaretlemişlerdir.
Öte yandan;