TÜBİTAK, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Bilim ve Araştırmada Engelsiz Bir Gelecek İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

Engelliler Günü

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), engellilere yönelik bilimsel ve teknolojik araştırmaların desteklenmesi ve özel gereksinimli bireylerin topluma tam katılımını teşvik etmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı, toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı ve farklılıklarımızı kucaklamayı ilke ediniyor. Bu çerçevede 2022 yılında hayata geçirilen 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı, özel gereksinimli bireylerin toplumla bütünleşmelerini kolaylaştırmayı ve bu bireylere hizmet sunan kişilerle bilimsel uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlıyor.

Program kapsamında, 2023 yılında desteklenen 68 projeye toplam 10,6 milyon TL maddi destek sağlandı. Ayrıca, 5-12. sınıf öğrencilerinin projelerini destekleyen 4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı özel gereksinimli öğrencileri de kapsıyor. Özel eğitim okullarının katılımını teşvik etmek amacıyla, bu okulların daha az sayıda proje ile başvuru yapmasına olanak tanınıyor. Son çağrıda, 178 özel eğitim okulunun başvurusu alınmış ve bunlardan 145’i desteklendi. 

4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destek Programı 2024 Yılı Çağrısı Yayınlandı!

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından yürütülen 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destek Programının 2024 yılı çağrısı başvuruları açıldı.

Bu yıl yapılan düzenlemelerle birlikte:

Proje yürütücüsü olma koşulları güncellenmiş,

Destek miktarlarında artış yapılmış,

Katılımcılarının tamamı özel gereksinimli bireylerden oluşan projelere ek puan verilmesi uygulaması devam ettirilmiştir.

Başvurular, 10 Ocak 2025 (Saat 17:30) tarihine kadar TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Başvuru Sistemi üzerinden yapılabilecektir. Başvuru şartları ve ayrıntılı bilgi için 4008 Program Sayfası ziyaret edilebilir.

TÜBİTAK, bilimi herkes için erişilebilir kılıyor 

TÜBİTAK bilimin büyük hikâyelerini herkesle paylaşmak için yeni bir adım attı. “Kim, Ne Zaman İcat Etti?” başlıklı 22 Braille kitabıyla, görme engelli bireyleri icatların büyülü dünyasına davet ediyor. “Her kitap, bir buluşun arkasındaki azim, hayal gücü ve bilimi anlatıyor. Çünkü biz biliyoruz ki bilim, herkes içindir. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, bilime dokunmanın ve keşfetmenin keyfini birlikte yaşayalım!” mesajı ile kitaplar tanıtıldı.  

BİDEB ile Engelli Araştırmacılara Destek

2023 yılında, TÜBİTAK’ın Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) kapsamında engellilere yönelik 288 projeye 14,7 milyon TL; 2024 yılında ise 12 projeye 266,65 bin TL ödeme yapıldı.

Üniversite öğrencilerinin araştırma projelerine yönelik destek programlarında, özel gereksinimli bireylerin bilimsel süreçlere katılımını artırmak için önceliklendirme sağlandı. Bu kapsamda, 2023 yılının iki çağrısında toplamda 101 genç araştırmacı destek almaya hak kazandı. Ayrıca, 2025-2030 dönemini kapsayan 2236 Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı’nda, engelli araştırmacılar için özel ihtiyaçlar kalemleri ve hizmetlerinin karşılanmasına yönelik ek maliyet desteği sunulacak.

ARDEB ile Araştırmalarda Daha Fazla Katılım

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından 2009 yılından bu yana engellilere yönelik desteklenen 120 projeden 101’ine toplam 135 milyon TL’nin üzerinde hibe sağlandı. Bu projelerde 554 araştırmacı görev aldı ve engellilik alanındaki bilimsel çalışmalara önemli katkılar verildi.

Bilim Olimpiyatlarında Özel Gereksinimler Gözetiliyor

2202 Bilim Olimpiyatları programı kapsamında düzenlenen sınavlara başvuran engelli öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda ek süre, özel sınıf, okuma görevlisi gibi destekler sunularak katılım kolaylaştırılıyor.

TÜBİTAK’tan Engelsiz Bilim Taahhüdü

TÜBİTAK, engelli bireylerin bilim ve araştırma dünyasında daha fazla yer alabilmesi için her aşamada destek sunmayı sürdürüyor. 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı ve 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında engelli araştırmacılar teşvik edilerek daha fazla araştırmacının uluslararası deneyim kazanması hedefleniyor.

TÜBİTAK, bilimde engelleri kaldırarak toplumsal bütünleşmeyi teşvik etmeye ve bilim dünyasında çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalarıyla, engelli bireylerin başarılarını desteklemeye kararlıdır.

4008-Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destek Programı 2024 Yılı Çağrısı Açıldı!

4008

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) tarafından yürütülen 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destek Programı çağrı başvuruları açılmıştır.

Macaristan Hükûmet Bursu Macaristan Hükûmet Bursu

2007 yılından bu yana Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından yürütülen bilim ve toplum destek programları ile okul öncesi dönemi çocuklarından lisans öğrencilerine, öğretmenlere, toplumun farklı kesimlerine yönelik bilimsel etkinlikler yapmayı hedefleyen projeler desteklenmektedir.

Bu kapsamda 2022 yılında açılan programımız ile özel gereksinimli bireylerde farkındalık oluşturmak, bu bireylere, eğitim ve bağımsız yaşam konularında destek sağlanarak toplumla bütünleşmelerini kolaylaştırmak ve bu bireylere yönelik bilimsel uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamak hedeflenmektedir.

2024 yılı çağrı dönemi kapsamında gerçekleştirilen yeniliklerden bazıları:

  • Çağrı kapsamında güncellemeler yapıldı.

  • Proje yürütücüsü olma koşullarında güncellemeler yapıldı. 

  • Destek miktarları ve kapsamında güncellemeler yapıldı.

  • Katılımcılarının tamamı sadece özel gereksinimli bireylerden oluşan proje önerilerine +1 (bir) ek puan ilave edilmesine yönelik uygulamaya devam edildi. 

  • Başvuru sırasında uygulanan görev alma ölçütlerinde düzenleme yapıldı. Bir kişi aynı çağrı döneminde Destek Programları Müdürlüğü bünyesindeki destek programlarından 4004, 4005 ve 4007 Programlarına başvuru yaparken 4008 Programına da başvuru yapabilir. 

Programa başvurular; 

Başvuru şartları ve ayrıntılı bilgi için aşağıda yer alan program sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Başvuru süreci ve programlar ile ilgili sorularınız için [email protected] e-posta adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.