Başkanlığımız tarafından farklı ülkelerde düzenlenen Stratcom Public Forum, “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” temasıyla yapıldı. Söz konusu tema altında Avusturya’nın başkenti Viyana’da ilki düzenlenen etkinlikte, küresel yönetişimdeki sorunlar, uluslararası sistemin krizleri, sürdürülebilir ve adil bir sistemin inşasında uluslararası kurum ve kuruluşların rolü ele alındı.
“Stratcom Public Forum Temalı” videonun gösterimi ile başlayan panel serisinin Viyana’daki ilk etkinliğinde, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un panele özel olarak gönderdiği mesaj paylaşıldı.
Açış konuşmasını Türkiye’nin BM Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Eler’in yaptığı panelin moderatörlüğünü Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Giray Sadık gerçekleştirdi. Panelde emekli diplomat Dr. Klaus Wölfer, Viyana Üniversitesinden Doç. Dr. David Campbell, gazeteci ve emekli diplomat Dr. Harvey Dzodin, BM Muhabirleri Derneği Viyana Ofisi Genel Sekreteri Hermann Kroiher ve Milli Savunma Üniversitesinden Doç. Dr. Emrah Aydemir konuşmacı olarak yer aldı.
BM Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Eler açış konuşmasında, dünyanın savaşlar ve anlaşmazlıklar başta olmak üzere önemli sınamalarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak bu sınamaların çözümü için önemli bir adres olan Birleşmiş Milletlerin, veto yetkisine sahip ülkeler dolayısıyla fikir birliğine varamadığını ifade etti.
Prof. Dr. Giray Sadık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk konuşmacısı Dr. Klaus Wölfer, küresel barışı ve küresel adaleti sağlamak üzere atılacak adımların ülkeler için sorumluluk doğurduğunu belirterek Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında oynadığı arabuluculuk rolüne atıfla, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın bu sorumluluk bilincinin somut bir örneği olduğunun altını çizdi.
Konuşmasında mevcut küresel sınamaların, küresel fırsatları da beraberinde getirdiğini ve esasen bu fırsatlar sayesinde dünyanın küresel adalete ulaşacağına olan inancını vurgulayan Doç. Dr. David Campbell, Türkiye’nin coğrafi ve kültürel özelliklerinden kaynaklanan köprü rolüne işaret ederek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Daha adil bir dünya mümkün” çıkışının bu rolü somutlaştıran önemli bir adım olduğunu belirtti.
BMGK’nin mevcut yapısı geçmiş dönemden kalmış eski bir modeldir
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) beş daimi üyesinin veto hakkına atıf yapan gazeteci ve emekli diplomat Dr. Harvey Dzodin, “BMGK’nin bu yapısı geçmiş dönemden kalmış 80 yıllık eski bir modeldir, veto hakkına sahip olan beş ülke, dünya nüfusunun çoğunluğu üzerinde kendi ulusal çıkarları ve iradelerini hâkim kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
BM Muhabirleri Derneği Viyana Ofisi Genel Sekreteri Hermann Kroiher konuşmasında, daha adil bir dünya için BM Güvenlik Konseyinde yapılması gereken değişiklikler olduğunu belirterek Güvenlik Konseyinin karar alma süreçlerine yönelik reform önerilerini dile getirdi.
Panelin son konuşmacısı Milli Savunma Üniversitesinden Doç. Dr. Emrah Aydemir ise dünyanın yeniden tasarlandığı evrensel bir medeniyete ve evrensel anlaşmaya ihtiyaç olduğunu, devletler ve devlet dışı aktörlerin ortak bir amaç doğrultusunda bunu sağlaması gerektiğini vurguladı. Tüm dünya için küresel vatandaşlık duygusunun çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Aydemir, bu duygunun da ancak BM gibi örgütler tarafından yaratılabileceğini ifade etti.
Stratcom Public Forum “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” Yuvarlak Masa Toplantısı
Viyana’da gerçekleştirilen “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” temalı Stratcom Public Forum panel serisi marjında düzenlenen yuvarlak masa toplantısında uluslararası sistemin sorunları, küresel krizler, bunlara ilişkin çözüm önerileri ve başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşların rolü stratejik iletişim, medya ve enformasyon boyutuyla ele alındı.
Uluslararası sistemdeki krizlerin küresel yönetişim üzerinde yarattığı tehditler ile başta insani krizler olmak üzere uluslararası toplumun çözüm bulmakta yetersiz kaldığı meselelerin derinlemesine tartışıldığı toplantıda, adil bir uluslararası sistemin inşası ve uluslararası kuruluşların etkinliğinin artırılması için öneriler dile getirildi.
Kamuoyuna kapalı olarak düzenlenen yuvarlak masa toplantısına akademisyen Prof. Dr. Giray Sadık, emekli diplomat Dr. Klaus Wölfer, akademisyen Doç. Dr. David Campbell, gazeteci ve emekli diplomat Dr. Harvey Dzodin, BM Muhabirleri Derneği Viyana Ofisi Genel Sekreteri Hermann Kroiher, Viyana İletişim Müşaviri Orhan Ocakdan, akademisyen Doç. Dr. Emrah Aydemir, iletişim uzmanı Nikolaus Tuschar, gazeteci Christine Ojo, akademisyen Prof. Dr. Thomas Bauer, Anadolu Ajansı Avusturya Temsilcisi Aşkın Kıyağan, TRT Deutsch Haber Editörü Yunus Mazı, akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Hüsnü Yavuz Aytekin, gazeteci Mag. Elgun Niftali ve doktora adayı Ayten Aliyeva katıldı.
“Daha Adil Bir Dünya Mümkün” temasıyla gerçekleştirilen Stratcom Public Forum panel serisi kapsamında ayrıca “Türkiye Yüzyılı” temalı bir fotoğraf sergisi düzenlendi ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Ressam Devrim Erbil’in 60 yılı aşkın sanat hayatının anlatıldığı belgeselin gösterimi yapıldı.