Söz konusu panelden önce Özbekistan'ın başkenti Taşkentte Stratcom Public Forum Daha Adil Bir Dünya Mümkün başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Yuvarlak Masa toplantısına akademiden, medyadan ve kamu kuruluşlarından önde gelen temsilciler katıldı. Daha Adil Bir Dünya Mümkün teması altında tarihsel, ekonomik ve politik bağlamda küresel sistemin sorunları ele alındı.

“Stratcom Public Forum Temalı” videonun gösterimi ile başlayan panel serisinin Taşkentteki on dokuzuncu etkinliğinde, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un panele özel olarak gönderdiği mesaj paylaşıldı.

Açılış konuşmasını Türkiye’nin Özbekistan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş’ın yaptığı panelin moderatörlüğünü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Kurt Sarıaslan gerçekleştirdi. Panelde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, Kalkınma Stratejisi Merkezi İcra Direktörü Dr. Eldor Sobirjonovich Tulyakov, Siyaset Uzmanı Kamoliddin M. Rabbimov, Webster Üniversitesi öğretim üyesi Farhod Tolipov ve Siyasi Analist Fazliddin Madiev konuşmacı olarak yer aldı.

Türkiye’nin Özbekistan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş açılış konuşmasında, katılımcılara ve tüm misafirlere teşekkür ederek bu önemli etkinliğin küresel düzeyde yaşanan adaletsizliklerin nedenlerini incelemeye ve bu sorunlara çözümler üretmeye olanak tanıyan değerli bir platform olduğunu belirtti. Büyükelçi Ulutaş, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” ifadesinin, uluslararası sistemdeki eşitsizliklere karşı bir meydan okuma olduğunu vurguladı. Bu sözlerin, dünyanın dört bir yanında mazlumların mücadelesine güç veren bir küresel itiraz olduğunu ifade etti. Büyükelçi Ulutaş, panelin adil bir uluslararası düzenin oluşturulmasına yönelik önemli bir adım olduğuna inanarak katılımcılara ve organizasyona katkıda bulunan herkese teşekkürlerini iletti.

Doçent Dr. Fatma Kurt Sarıaslan’ın moderatörlüğünde "Stratcom Kamu Forumu"nda, Türkiye'nin küresel adalet ve barış konusundaki etkin rolü vurguladı. Doçent Dr. Sarıaslan, BM Güvenlik Konseyi’nin uzun vadeli krizlere yönelik etkisizliğine dikkat çekerek özellikle Suriye, Ukrayna ve Filistin gibi krizlerde veto yetkilerinin kötüye kullanıldığını ve küresel düzenin adaletsizlik ürettiğini belirtti. Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Dünya beşten büyüktür" ilkesine dayanarak uluslararası adaletin savunucusu bir rol üstlendiğini ifade etti. Panelin, küresel tartışmayı teşvik etme amacını taşıyan bir platform olarak büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Panelin ilk konuşmacısı Webster üniversitesi öğretim görevlisi F. Talipov, bu alanda uzun zamandır bilimsel araştırmalar yaptığını ifade etti. Uluslararası ilişkiler disiplininde söz konusu alanda teorik çalışmalarda bulundugunu bu sebeple Sayın Erdoğan'ın dünya 5'ten büyüktür söylemini kişisel olarak benimsediğini vurguladı. Uluslararası düzende dünya için adaletli bir sistem oluşturulmaya çalışıldığı fakat teoride ortaya konulan fikirlerin gerçekte uyuşmadığını ifade etmiştir. Tüm dünya ülkelerinin savaş karşıtı ifadelerine yer verdiği fakat gerçek bir savaş olduğunda dünyanın bölündüğünü vurgulamıştır. Bu noktada uluslararası hukukun önceliğinin altının çizmiştir. BM'nin adaletsiz yapısının uluslararası platformlarda konuşulmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Prof. Dr. Nur Çetin konuşmasında, "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" başlıklı panelde önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Çetin, hiçbir ülkenin yalnızca çözüm bekleyerek kabuğuna çekilmemesi gerektiğini vurguladı ve her ülkenin küresel sorunlara çözüm üretmek için elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarıyla dünyanın her köşesinde aktif bir şekilde yardım sağladığını ifade eden Prof. Dr. Çetin, Özbekistan’ın 2018 yılından itibaren Orta Asya'da başlattığı iş birliği süreçlerinin de önemli bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Prof. Dr. Çetin, Türkiye ve Ozbeskistanin birlikte hareket etmesinin, Özbek Cumhurbaşkanı'na onur nişanı verilmesiyle somutlaştığını belirterek değişen dünya koşullarında bu tür iş birliklerinin arttırılması gerektiğini vurguladı.

Faruk Hakimov, Özbekistan'ın uluslararası platformlarda güçlü bir aktör olma girişimlerini vurguladı. Özbekistan'ın dış politikasında ittifaklarını güçlendirmeyi ve geleneksel ortaklıklarını stratejik ortaklık seviyesine getirmeye yönelik hedefler koyduğunun altını çizdi.  Özbekistan ve Türkiye arasında liderler düzeyinde güçlü ilişkiler kurulduğu gibi vatandaşlar arasında güçlü bağlar olduğunu belirtti. Bununla birlikte Özbekistan'ın Türk Devletleri Teşkilatının tam üyesi olmakla birlikte örgütün gelişmesine verdiği önemin altını çizdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni eleştirerek, güvenlik konseyinin mevcut yapısın adaletsiz tutumunun altını çizdi. Hakimov,  Özbekistan'ın farklı uluslararası platformlarda bu durumu ifade etmesi gerektiğini vurguladı.

Siyaset Uzmanı Kamoliddin M. Rabbimov, 1945'te  BM'nin kurulmasıyla küresel yeni bir düzenin oluşturulduğunu vurguladı. BMGK'nın üyesi 5 ülkenin dördünün batılı ülkelerin temsilcisi olduğu sadece Çin'in doğulu ülkeleri temsil ettiğini belirtti. Özellikle İngiltere ve Fransa'nın postkolonyal geçmişi olduğunu vurguladı. BMGK'inde Müslüman ve Türk dünyasını yansıtan bir ülke olmadığının altını çizdi. Türk dünyasının Sibiryadan Arnavutluğa kadar olan büyük bir coğrafyadaki varlığına rağmen BMGK'inde temsiliyetinin olmadığını ifade etti. Türkiye'nin bu adaletsizliği gidermeye yönelik sarfettiği çabaların önemini vurguladı.

Fazliddin Madiev, panelde yaptığı konuşmada Türkiye ve Özbekistan’ın BM ve İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) gibi uluslararası platformlarda birbirini desteklediğini ve iki ülkenin stratejik ortaklıklarını her geçen gün daha da derinleştirdiğini belirtti. İki ülke arasında özellikle son yıllarda ekonomi, kültür, eğitim ve sanayi alanlarında önemli iş birliklerinin hayata geçirildiğini ifade eden Madiev, Özbekistan’da turizm, sanatkârlık ve inşaat projelerinin hız kazandığını vurguladı. Türkiye’nin ise Özbek gençlerine binlerce burs imkânı sağlayarak eğitim alanında büyük destek sunduğunu dile getirdi. Ticaret hacmi ve yatırım iş birliklerinin arttığını belirten Madiev, sanayi ve altyapı projelerinde iki ülke arasında güçlü bir ortaklık kurulduğunu söyledi. Son 7 yılda Türkiye ve Özbekistan liderlerinin 11 kez bir araya gelerek iş birliklerini daha da pekiştirdiğini ifade eden Türkiye ve Özbekistan’ın Türk dünyasının bütünleşmesi yolunda önemli adımlar attığını vurgulayan Madiev, iki ülkenin ortak geleceğe yönelik güçlü bir iş birliği modeli oluşturduğunu ifade etti.

“Daha Adil Bir Dünya Mümkün” temasıyla gerçekleştirilen Stratcom Public Forum panel serisi kapsamında ayrıca “Türkiye Yüzyılı” temalı bir fotoğraf sergisi düzenlendi ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Ressam Devrim Erbil’in 60 yılı aşkın sanat hayatının anlatıldığı belgeselin gösterimi yapıldı.

MEB, LGS hakkında merak edilenleri yanıtladı MEB, LGS hakkında merak edilenleri yanıtladı