Adan, gündeme geçmeden önce, Meclis Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile dönemin Mamak Cezaevi'nde beraber kaldığını anlattı.

Çayırovalı öğrenciler birlikte fidan dikti Çayırovalı öğrenciler birlikte fidan dikti

Önder'in cezaevinde bile hoşgörü sahibi ve uzlaşmacı bir insan olduğunu aktaran Adan, "Son dönemde özellikle 'Terörsüz Türkiye'ye adeta hayatını koyarcasına sahip çıktığına şahidiz. Kendisine acil şifalar diliyorum." dedi.

Meclis Başkanvekili Adan, ardından 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal, Türkiye'nin bazı illerinde yaşanan zirai don olayından 30 bin aile ve 300 bin dönüm arazinin etkilendiğini belirterek, "Çiftçilerimiz şu anda tarım yapamamak durumunda. Bu nedenle çiftçilerimizin borçları faizsiz ertelenmeli, 3 yıl süreyle hibe ve faizsiz kredi desteği verilmeli. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere kıymetli Bakanlarımızın ve AFAD Başkanımızın bu konuda desteğini bekliyoruz." diye konuştu.

Mersin'in, Türkiye'nin en büyük ekonomisine sahip şehirlerinden biri olmasını istediklerini vurgulayan Uysal, bunun yolunun ise altyapıyı güçlendirmek, üreticiye destek vermek ve birlikte çalışmak olduğunu dile getirdi.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde en ağır yıkımı yaşayan şehrin Hatay olduğunu söyledi.

Depremin üzerinden 26 ay geçmesine rağmen deprem konutlarının bitirilemediğini, hatta bu konutların hala nereye yapılacağının konuşulduğunu dile getiren Güzelmansur, "Hatay'ın pek çok bölgesinde, TOKİ tarafından konut yapılması için acele kamulaştırma kararı alındı. Tapular bir bir iptal ediliyor. Burada vatandaşlarımızın zeytinliklerine, narenciye ağaçları olan bahçelerine el konuluyor. Oysa bu bölgelerde deprem konutu yapımına uygun yeterli hazine arazisi de var." ifadesini kullandı.

- "Türkiye, Gazze'de olan biteni en yüksek tonda anlattı"

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Gazze'de devam eden soykırımı engellemek için üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarının 7 Ekim'de başladığını hatırlatan Yıldız, Türkiye'nin bu süreçte ilk inisiyatif alan ülkelerden biri olduğunu, İsrail ile ticareti sonlandırmak da dahil olmak üzere her türlü tedbiri aldığını vurguladı.

Kendilerinin de parlamenter sevide bu soykırımı duyurmaya devam ettiklerini anlatan Yıldız, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin her genel kurulunda, Gazze'yi gündeme taşımak adına önergeler verdiklerini anımsattı.

Yıldız, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye, sürecin başından beri Gazze'de olan biteni en yüksek tonda anlatarak esas itibarıyla bu dip dalganın öncüsü olmuştur." sözlerini sarf etti.

AK Parti'li Yıldız, 10 Nisan'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi çatısı altında ilk kez Gazze'ye yönelik olarak bir panel düzenlediklerini anlatarak, şunları paylaştı:

"Malumunuz olduğu üzere kurumlarımız sürecin başından beri titizlikle çok önemli bir delillendirme süreci yürüttüler. Ombudsmanlığın ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK), ne olup bittiğine dair çok kıymetli raporları vardı. Bunları uluslararası katılımcılarla paylaştık. Bunun yanı sıra TRT World'un Filistin'in tamamındaki yasa dışı yerleşimcilere ilişkin bir belgeseli var, bunu katılımcılarla paylaştık. Aynı şekilde Anadolu Ajansı'nın, Gazze'de çektiği her türlü görüntü, Uluslararası Adalet Divanı'nda Netanyahu'nun aleyhine açılan soykırıma ilişkin davada delil olarak kullanıldı."

Yerinden söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Yıldız Konal Süslü ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlarken, Gazze'de bir çocuğun daha bugün sustuğunu belirtti.

Gazze'de ölümün uykudan önce ninni gibi okunduğunu söyleyen Süslü, "Gazze'de duvarlar konuşmaz ama kan kokar taşları. Bir annenin gözyaşları dünya kadar ağırdır artık. Bu sessizlik midir insanlık? Susan dillerin utancı mı büyütüyor zulmü? Adalet sadece güçlüye mi çalışır? Zalim durmaz ise mazlumun duası yakar göğü. Filistin yanarken biz burada sadece bakacak mıyız? Her suskun kalış bir bombanın pimidir. Her 'bana ne' deyiş bir çocuğun son nefesidir. Zulme sessiz kalan, zulmün ortağıdır." dedi.

Genel Kurulda, Yeni Yol Partisinin "Türkiye'de çocuk sağlığı ve yoksunluğu", İYİ Partinin "proje okullarına yapılan atamalar" ve DEM Parti'nin "eğitimde atamalar" konularına ilişkin grup önerileri görüşüldü.

Yeni Yol Partisinin grup önerisi üzerine söz alan İstanbul Milletvekili Elif Esen, TÜİK'in 2024 yılı çocuk sağlığı ve yoksunluğu araştırmasına göre her 4 çocuktan birinin günde bir kez dahi et, tavuk, balık içeren bir öğün tüketemediğini, her 10 çocuktan birinin de meyve ve sebzeye erişemediğini söyledi.

Çocuk yoksulluğunun sadece bir gelir eksikliği meselesi olmadığını dile getiren Esen, "Yoksulluk gölgesinde güvensiz, tekinsiz hayatlar, ihmal ve istismar, madde ve kumar bağımlılığı, mafya ve çetelere doğru yönelen bir suça sürüklenmenin de ilk adımlarının izlerini görürüz." diye konuştu.

Öte yandan Esen, "Bir sonraki 23 Nisan için, gelin, çocukların gerçek sorun ve ihtiyaçlarını konuşan, çözüm önerileri sunan, Türkiye'nin dört bir yanından gerek fiziki gerek çevrim içi, farklı yaşlarda çocuklarla çalışacak bir çocuk parlamentosunu hep birlikte oluşturalım, dünyadaki pek çok parlamentoya da örnek olalım." önerisinde bulundu.

AK Parti Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir, yaklaşık 5 buçuk ay önce anne olduğunu belirterek, "Çocuklarımızın geleceğini ilgilendiren bu önemli konunun, siyasi çekişmelerin malzemesi olmasını asla doğru bulmuyorum." dedi.

Hayata geçirdikleri pek çok sosyal destek ve eğitim projesiyle çocukların yanında olduklarını kaydeden Aydemir, şöyle konuştu:

"Ücretsiz ders kitapları, ücretsiz öğle yemeği programları, Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımları, Gezici Öğretmen ve Mobil Eğitim Destek Programları gibi birçok uygulamayla çocukların her türlü yoksunluğunu gidermeyi hedefledik. Bu çabaların sonucunda; 2002'de her 1000 bebekten yaklaşık 31'i 5 yaşına ulaşamazken, bugün bu sayı 9'a geriledi. 2002'de sadece 10 çocuktan 5'i liseye giderken, artık 10 çocuktan 9'u ortaöğretime kayıtlı. Çocukların bilişim teknolojilerini kullanma oranı bugün yüzde 91,3'e ulaştı. 2006'da yüzde 10'lar seviyesinde olan çocuk işçiliği, yüzde 4'e kadar düştü. PISA 2022, TIMSS 2023 rakamlarına baktığımızda da ülkemizin çocuklarının eğitimde ne derece kitlesel bir başarıya ulaştığını görmekteyiz."

İYİ Partinin grup önerisi üzerine söz alan Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, Milli Eğitim Bakanlığınca proje okullarına yapılan atamaları eleştirdi.

Türkiye'de 2 bin 318 proje okulu olduğunu söyleyen Türkoğlu, "Bu okulların idarecileri, yandaş sendikanın mensupları." iddiasında bulundu.

DEM Parti'nin grup önerisi üzerine söz alan Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, eğitim emekçilerinin birçok yapısal sorunla boğuştuğunu savunarak, bu sorunların her birinin eğitim sistemini zayıflattığını iddia etti. Hun, eğitim sistemini değiştirmeden, öğretmenleri güçlendirmeden demokratik bir toplumun inşa edilemeyeceğini söyledi.

AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy, yönetmelik gereği proje okullarındaki öğretmenlerin görev sürelerinin 4 yıl olduğunu, bu sürenin 4 yıl daha uzatılabildiğini belirterek, "Yakın zamanda sonuçları ilan edilen ve bugün asılsız iddialara konu olan proje okulu atamaları kapsamında 4 yıllık çalışma süresini tamamlamış 38 bin 473 öğretmenimiz yer alıyordu. Bu öğretmenlerimizin yaklaşık yüzde 80'inin görev yaptığı proje okulunda görev süresi uzatılmış veya başka bir proje okulunda görevlendirilmiştir. Görev süresi uzatılmayan 9 bin 253 öğretmenimizden 2 bin 835'i norm fazlası durumundadır." diye konuştu.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, DEM Parti'nin grup önerisinin oylaması sırasında istenen toplantı yeter sayısının bulunamaması üzerine birleşime ara verdi.

Adan, aranın ardından yapılan yoklamada da toplantı yeter sayısının bulunamaması üzerine, alınan karar gereğince TBMM'nin açılışının 105'inci yıl dönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yapılacak özel oturum için yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.