Adan, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli'nin ödediği verginin hakkını alamadığını ileri sürdü. En büyük 500 sanayi şirketinin 80'inin Kocaeli'de olduğunu belirten Türkkan, şehrin altyapı sorunlarını anlattı.
Körfez Belediyesinde yolsuzluk yapıldığını iddia eden Türkkan, konuyla ilgili soruşturma açıldığını, ancak sonuç alınamadığını söyledi.
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, TBMM'nin 105 yıl önce umutları tükenmiş bir milletin bağrından doğduğunu belirtti.
Bunun bir devrim olduğunu ifade eden Gezmiş, azimle, inançla Kurtuluş Mücadelesinin yapıldığını, aynı inançla da Meclis'in açılarak Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığını kaydetti.
Yoksullukla, eşitsizlikle, adaletsizlikle mücadele etmeden milli egemenlikten söz edilemeyeceğini dile getiren Gezmiş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ve bazı belediye başkanlarının tutukluluğuna tepki gösterdi.
AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan ise İBB'ye yönelik yolsuzluk ve terör soruşturmaları nedeniyle gündemde farklı tartışmaların yer aldığını anımsattı.
Operasyonlarda, yapılan soruşturmalarda bir grubun ısrarla "Bu bir siyasi operasyondur" dediğini aktaran Baykan, şunları kaydetti:
"Perde arkasında milletin iradesini kendi rant ve geleceği uğruna kullananlar olduğunu iddia ediyoruz. Bu kesimlerin düşünceleri elbette karşı karşıya gelecek, geliyor, yargı kararını verecek. Tabii, burada hukukun temel ilkelerinden olan masumiyet karinesinin zanlılar, sanıklar lehine kullanılması ne kadar gerekliyse, soruşturma noktasında soruşturulan kişilerin ve onların taraftarlarının da insanları suçlarken her bir insanın, zanlı olsun olmasın, masumiyet karinesine saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum."
TBMM Genel Kurulunda siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM 23 Nisan özel oturumuna Kabine üyelerinden çok fazla katılım olmamasını ve kürsüde konuşan bir çocuğun üzerindeki üniformada iki firmanın adının yer almasını eleştirdi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu da dünkü oturumda bir çocuğun kumar firmasının reklamı bulunan üniformayla kürsüye çıkarılmasını eleştirdi.
24 Nisan'ın sözde Ermeni soykırımı iddialarının ortaya atıldığı gün olduğunu söyleyen Kavuncu, "Tarihimizin herhangi bir döneminde üzerimize bu şekilde bir iftira atılmasına asla biz müsaade etmeyeceğiz." dedi.
Uluslararası güçlerin desteğiyle, Türkiye Cumhuriyeti Devletine baskı altında tutmak amacıyla politik argüman haline getirilmiş bu iddiayı şiddetle reddettiklerini dile getiren Kavuncu, "Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında Ermeni kökenli vatandaşlarımız bu ülkenin onurlu ve gururlu vatandaşları olarak bizlerin ayrılmaz bir parçasıdır ama Türkiye'nin soykırımcı olduğunu iddia etmek, Türkiye'den kopmuş Ermeni diasporasının yurt dışında yürüttüğü bu faaliyetlerin Türkiye'deki oyuncağı ve piyonu olmak, hele de bu devletin vatandaşı olarak bunu yapmak hiç kimsenin haddine değildir." açıklamasında bulundu.
- "Deprem riski olan şehirlerimizin depreme en hızlı şekilde hazırlanması gerekiyor"
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, başta İstanbul'da yaşanan depremlerde herhangi bir can kaybının yaşanmamasının en büyük tesellileri olduğunu ifade etti.
Depremin ülkenin en önemli gerçeklerinden birisi olduğunu vurgulayan Akçay, "Başta İstanbul olmak üzere deprem riski altındaki tüm şehirlerimizin depreme en hızlı şekilde hazırlanması gerekmektedir. Kentsel dönüşümden toplumsal bilinçlenmeye kadar önemli adımların bir an önce atılması gerekiyor. Özellikle İstanbul için bu gündemin altında kalmak, milli varlığımızı, ekonomik gücümüzü, sosyal barışımızı ve bölünmez bütünlüğümüzü tehlikeye atacak kadar acı sonuçlar doğurabilecektir." diye konuştu.
Türk düşünce dünyasının önemli isimlerinden Erol Güngör'ü rahmetle anan Akçay, Güngör'ün sadece bir akademisyen değil, aynı zamanda Türk milliyetçiliğinin fikri temellerini bilimsel bir yaklaşımla ele alan bir düşünce insanı ve sosyolog olduğunu söyledi.
Güngör'ün halkçılığı temel alan bir milliyetçilik anlayışı geliştirirken İslam medeniyetinin değerlerini de bu bütünün ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü anlatan Akçay, "Bugün küreselleşme tartışmalarının tüm hızıyla devam ettiği bir dünyada Erol Güngör'ün fikirleri, bugün itibariyle yaşadığımız Terörsüz Türkiye hedefini yaşadığımız bu süreçte her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır." dedi.
TBMM Başkanvekili Adan, üniformasıyla kürsüde konuşma yapan çocuğa ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Çocuk Özel Oturumunda konuşma yapan çocuğumuz 15 Yaş Altı Dünya Okullar Arası Jimnastik Yarışması'nda gümüş madalya kazanan Gülbahar Ece Gerdan'ı öncelikle tebrik ediyorum, gözlerinden öpüyorum. Ancak sponsor konusunda hassasiyet gösterilmeliydi. Sadece Türk bayrağıyla çıkması doğru olanıydı."
- "50 milyar dolara 1 milyon evin yenilenmesi mümkündür"
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İstanbul'da yaşanan depremleri hatırlatarak, daha da büyük bir depremin gelebileceğini ileri sürdü.
Siyaset dünyasının, "Deprem meselesi siyaset üzeridir" açıklamalarına değinen Günaydın, "Bu memlekette kim herhangi bir konuda sorumluluktan kaçmak istiyor ise o konuyu 'siyaset üzeri yapalım' demektedir. Oysa, dönemleri itibarıyla bu işte sorumlu olanlar demokrasinin en temel kuralı gereği dönüp vatandaşa hesap vermek zorundadırlar." diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un 1,5 milyon acil yenilenmesi gereken konut bulunduğuna yönelik açıklamalarını hatırlatan Günaydın, "Peki, ne zamandan beri bu böyle? Herhalde 30-40 yıldan beri bu böyle. Peki, ne yaptın? Ne yaptın, soruyorum; merkezi hükümette ne yaptın, yerel yönetimde ne yaptın?" sözlerini sarf etti.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli dün İstanbul'da yaşanan depremlerde can kaybı olmamasının kendilerini mutlu ettiğini ancak risklerin ortadan kalkmadığını söyledi.
Bilime inanmak ve bilimi dinlemek gerektiğini kaydeden Temelli, bilimin yol göstericiliğinde kentleri yeniden inşa etmenin ve düzenlemenin önemine dikkati çekti.
Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığına işaret eden Temelli, "Afet Bakanlığı" kurulması gerektiğini bildirdi.
- "Kalan 24 bin 100 konutun inşası sürüyor"
AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, 2012'den bu yana İstanbul'da 923 bin bağımsız bölümün dönüştürüldüğünü, 208 bin 915 bağımsız bölümün ise dönüşüm sürecinin devam ettiği bilgisini verdi.
"Yarısı bizden" kampanyası kapsamında evini dönüştürmek isteyenlere hibe, kredi ve taşınma yardımını kapsayan destek ödemeleri de yapıldığını anımsatan Yenişehirlioğlu, "Kampanya kapsamında vatandaşlara 100 bin lira taşınma yardımı, 700 bin lira hibe ve 2 sene geri ödemesiz 700 bin lira kredi imkanını kapsayan 1,5 milyon liralık destek sağlanıyor. İnşaatları TOKİ ya da Emlak Konut üstleniyor. Hibe tutarı bina maliyetinden düşülüyor. Arda kalan borç ise yine uzun vadeli uygun ödeme koşullarıyla taksitlendiriliyor." ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi kapsamında İstanbul'da 50 bin sosyal konutun inşasıyla ilgili çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Yenişehirlioğlu, "TOKİ geçen yıl Aralık ayında ihaleleri tamamladı. Arnavutköy Baklalı mevkiinde 28 bin 100 konutun inşasını başlattık. Yaklaşık 5 aylık süreçte 3 bin 900 konutun inşası tamamlanma aşamasına geldi. Bu konutlar yıl sonuna kadar teslim edilmiş olacak. Kalan 24 bin 100 konutun inşası sürüyor. 50 bin konutun tamamlanmasıyla 200 bin kişi deprem riskinden kurtarılıp güvenli barınma imkanına kavuşturulmuş olacak." dedi.
Genel Kurulda, Yeni Yol Partisinin "illegal örgütler", İYİ Partinin "Kanal İstanbul", DEM Partinin "İstanbul'un deprem riski" ve CHP'nin "proje okullarına atamalar" hakkındaki grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan DEM Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, dün İstanbul'da yaşanan depremlerden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.
İstanbul'da binlerce binanın risk altında olduğunu belirten Uçar, "İnsanların yaşadığı evler, okullar, hastaneler, kamu binaları depreme dayanıksız halde. Sağlam olan istisna düzeydeki binalar ise çevresindeki yüksek binalardan dolayı risk altında. Özetle, İstanbul'da yoksul halkın yaşadığı hiçbir binanın güvenliği yok. İstanbul'un bir yüzü sınırsız zenginlik, bir yüzü ise gecekonduya sıkıştırılmış yoksul halk." diye konuştu.
Yeni Yol Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, uzmanların 1,5 milyonu İstanbul'da olmak üzere 6 milyon çok riskli konutun olduğunu, İstanbul'da acilen 600 bin konutun yıkılması gerektiğini ifade ettiğini anlattı.
Ün, "Vatandaş kentsel dönüşümdeki adaletsiz uygulamalar nedeniyle canı ile canının yongası arasında sıkıştırılıyor." dedi.
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı, dün İstanbul'da yaşanan depremden ders alınması gerektiğini vurguladı.
Taşcı, "Türkiye'yi İstanbul'un altında kalmaktan kurtaracak bir yaşam koridoruna ihtiyacımız var ve o yaşam koridorunun tek yolu var o da asla kentsel dönüşüm maskeli rantsal dönüşümden geçmiyor, imar affından geçmiyor, Kanal İstanbul'dan hiç geçmiyor, akıl ve bilimden geçiyor." değerlendirmesini yaptı.
CHP İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, bilim insanlarının yıllardır deprem konusunda uyarılarda bulunduğunu söyledi. Marmara Denizi'nde 7 ila 7,5 büyüklüğünde bir deprem beklendiğine işaret eden Yanıkömeroğlu, "Ancak tüm uyarılara rağmen yeterli hazırlık yapılmıyor, gerekli önlemler alınmıyor." diye konuştu.
İstanbul'da meydana gelecek büyük bir depremin tüm ülkeyi felakete sürükleyeceğini belirten Yanıkömeroğlu, "İstanbul'da belediyelerimiz riskli binaları tespit edip kentsel dönüşümün hızlanması için ellerinden geleni yaptılar ve yapıyorlar. Bakanlık da bu süreçte hızlı ve etkili adımlar atmalı, belediyelerle işbirliği yapmalıdır. Kanal İstanbul gibi fantezi projelerden vazgeçip acilen kentsel dönüşüm ve deprem dirençli kentler için kaynak ayrılmalıdır." ifadelerini kullandı.
- "Toplanan vergiler milletimizin yaralarını sarmak için seferber edilmiştir"
AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, 1999 Marmara depremi sonrasında oluşturulan Özel İletişim Vergisinin 25 yıldır toplandığını ve merkezi bütçeye gelir olarak eklenmediğini söyledi.
Bu verginin, altyapı, afet yönetimi, afet sonrası yeniden inşa, arama kurtarma kapasitesini geliştirme, eğitim ve ekipman yatırımlarına yönlendirildiğini aktaran Kılıç, şöyle konuştu:
"Toplanan vergilerin bu hizmetlerin çok küçük bir bölümünü ancak karşılayabildiğini görmekteyiz. İddia edilenin aksine, toplanan vergiler yok edilmemiş, tam tersine milletimizin yaralarını sarmak için seferber edilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılından bu yana CHP'nin yönetimindedir. 5 yıl boyunca verilen vaatlerin hemen hiçbirinin gerçekleşmediği gibi 2019'da da '5 yılda İstanbul'un dönüşümünü tamamlayacağız.' diyen bir belediye başkanının 2023 yılında '100 yılda bile dönüşmez.' deme gafletinde bulunduğu herkesin malumudur."
Öte yandan, Genel Kurula gelen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Özbekistan Ali Meclisi Senato Başkanı Tanzila Narbayeva çalışmaları bir süre izledi ve milletvekillerini selamladı.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda, Yeni Yol Partisi, İYİ Parti ve DEM Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
CHP'nin grup önerisinin oylamasından önce CHP'li milletvekilleri yoklama talep etti.
İlk yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamaması üzerine TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi.
Aranın ardından yapılan ikinci yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamaması üzerine Adan, birleşimi, 29 Nisan Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.