Bozdağ, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'de mevcut yapı stokunun depreme hazır edilmesi için bir çalışma yapılmadığını söyledi.
Bingöl'ün 7 ilçesinin depreme hazır olmadığını belirten Hülakü, olabilecek bir deprem sonrasında enkaz altında "Sesimizi duyan var mı?" ifadesini duymak istemediklerini dile getirdi.
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da 2020'de meydana gelen deprem sonrası Elazığ'da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından hızlı bir şekilde yeni konutların yapıldığını anlattı.
Burada alınan önlemler sayesinde 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Elazığ'da can ve mal kaybı yaşanmadığına dikkati çeken Erol, burada yapıldığı şekilde deprem riski bulunan illerde de deprem öncesi hazırlığın yapılmasının önemini vurguladı.
Deprem olmasını beklemenin doğru olmadığını kaydeden Erol, riskli şehirlerin önceden alınacak önlemlerle depremin etkilerini en aza düşürecek kentler haline getirilmesini istedi.
AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ise Türkiye'nin doğurganlık hızının önemli ölçüde düştüğüne işaret ederek, bu alanda Türkiye'nin ilk defa OECD ülkeleri ortalamasının altına düştüğünü anlattı.
Doğurganlık hızında 2,1 ile 1,9'un kritik eşikler olduğunu, Türkiye'deki oranın 1,51 olduğunu bildiren Keşir, "Eğer doğurganlık hızı 1,9'a gerilemişse artık geri döndürülemez bir eşikteyiz demektir." ifadesini kullandı.
İngiltere'nin 3 çocuktan 1,5 çocuğa düşme süresi 112 yıl alırken aynı düşüşün Türkiye'de 32 yılda gerçekleştiği bilgisini paylaşan Keşir, 40 yaş üstü kadınlara yönelik "Kaç çocuk sahibisiniz? İmkanınız olsa kaç çocuk sahibi olmak isterdiniz?" sorularına ankete katılanların yüzde 60'ının "istedikleri çocuktan daha azına sahip oldukları" yanıtını verdiklerini söyledi.
Keşir, bu konunun sadece çalışma ve istihdam ile ilgili olmadığını, teşviklerin tüm aileyi ve kadınları kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkati çekti.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin, "Biz bu dosyayı bilmiyoruz. Siz de bence bilmiyorsunuz. İddianameyi görmedik. Bu iddianame bir an evvel yazılmalı çünkü iddianame yazıldığında bizim her birimizin bunu görme imkanı olacak." dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, İstanbul'da yaşanan 6,2 şiddetindeki depremin ardından GSM hatlarında yaşanan kesintileri eleştirdi.
GSM firmalarına tepki gösteren Özdağ, söz konusu firmaların kişiye özel fiyatlarla hizmet verdiğini, şeffaflığın bulunmadığını, vatandaşa aynı hizmet için farklı fiyatlar uygulandığını anlattı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Samsun'un Canik ilçesinde meydana gelen heyelanı hatırlatarak, Ankara ve İzmir'de de benzer yerlerde yakıt istasyonların bulunduğu fotoğrafları gösterdi.
Bunlar için önlem alınmasını isteyen Çömez, "Buradan ilgililere açık çağrı yapıyorum, hesap vermeli birileri. Hesap vermeli ki bir daha bunlar olmasın. O küçücük yavruların gencecik yaşta, küçücük yaşta hayata veda etmelerinin sorumluluğu olmalı. Birileri bunun sorumluluğunu almalı." ifadelerini kullandı.
İktidarın nüfus politikalarına ve çocukların maruz kaldıkları şiddet ve tecavüz olaylarına da tepki gösteren Çömez, "Biz burada her gün kavga etmekten, her gün günübirlik tartışmalarla ömür tüketirken sokaklarda çocuklar açlıktan ölüyor, sokaklarda yavrulara tecavüz ediliyor, suça sürükleniyor." diye konuştu.
- "Unutulan İstanbul'un yerini güvenliğe kavuşan İstanbul'a bırakması yakındır"
MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, Marmara Denizi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin herkesi endişelendirdiğini söyledi.
Bu büyüklükteki deprem ve artçıların, deprem gerçeğini unutmadan İstanbul'un güvenliği için "laf değil icraat zamanının gelip çattığını" bir kez daha gösterdiğini dile getiren Kılıç, İstanbul'da acil deprem planı gereğince bir deprem anında Bakanlıklar arası görev dağılımı yapılması ve AFAD tarafından İstanbul'a destek illerinin belirlenmesini "olumlu gelişmeler" olarak yorumladı.
"Bu tedbirlerin yanında, bu büyük şehrin yeniden güvenli, dirençli ve yaşanabilir hale gelmesi için kentsel dönüşüm hızla sağlanmalı, toplumsal bilinç artırılmalıdır." diyen Kılıç, "Unutulan ve kaderine terk edilen İstanbul'un yerini gelişen, büyüyen ve güvenliğe kavuşan İstanbul'a bırakması yakındır." ifadelerini kullandı.
Kılıç, Çin emperyalizmine karşı milletinin izzetini ve vatan toprağını canı pahasına savunan Osman Batur'u rahmetle andı, Türk ordusunun İngilizleri yenilgiye uğrattığı büyük Kut'ül Amare Zaferinin yıl dönümünü kutladı.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, 1 Mayıs'ta Taksim'de toplu eyleme izin verilmemesine tepki gösterdi.
Taksim'in bütün muhaliflere, işçi sınıfına, kadınlara kapatan bir anlayışın gün geçtikçe yerleşik hale getirilmeye çalışıldığını savunan Koçyiğit, Taksim'in sadece bir meydan değil, aynı zamanda işçi sınıfının belleği, 1 Mayıs'ın da o belleğin "direniş günü" olduğunu söyledi.
Koçyiğit, bu ülkeyi ve dünyayı ayakta tutanın işçi sınıfının mücadelesi olduğunu, 1 Mayıs'ta işçilerin taleplerine kulak kabartan bir yaklaşım beklediklerini sözlerine ekledi.
- "Böyle bir şey mümkün değil"
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İBB'ye yönelik düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarında tutuklananlara yönelik yürütülen soruşturmalardaki uygulamaları eleştirdi.
Türkiye'nin hukuk devleti olmadığını savunan Başarır, "Geldiğimiz noktada adaleti, hukuku konuşmak zorundayız. Bu ülkede adaletsizlik, hukuksuzluk ekonomiye de emekliye de işçiye de her şeye zarar veriyor. Günden güne fakirleşiyoruz, günden güne yalnızlaşıyoruz, günden güne Türkiye çok kötü gözüküyor. Yapmasınlar, şu hukuksuzluğa son versinler." ifadelerini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Parlamento Muhabirleri Derneğinin (PMD) kuruluşunun 61'inci kuruluş yılı dolayısıyla TBMM'de görev yapan basın mensuplarını tebrik etti.
İBB'ye yönelik düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin eleştirilere yanıt veren Zengin, şöyle konuştu:
"Biz bu dosyayı bilmiyoruz. Siz de bence bilmiyorsunuz. İddianameyi görmedik. Bu iddianame bir an evvel yazılmalı çünkü iddianame yazıldığında bizim her birimizin bunu görme imkanı olacak. Yani iddianame kamuoyuna bir an evvel açıklanmalı ve böyle olduğu takdirde de bu tartışmaları ve hacmini aşan... Yani çok korkunç şeyler söylüyorsunuz, 'darbe' diyorsunuz, 'cunta' diyorsunuz, bunları biz size iade ediyoruz. Ne demek darbe, ne demek cunta? Böyle bir şey mümkün değil."
Cumhurbaşkanı adaylığının "hukuki bir unvan" olduğuna dikkati çeken Zengin, "Muhtemel, olmasını istediğimiz, arzu ettiğimiz Cumhurbaşkanı adayımız." ifadelerinin kullanılabileceğini anlattı.
TBMM Genel Kurulunda, Yeni Yol Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurulda, Yeni Yol Partisinin "kentsel dönüşüme finansman desteği", İYİ Parti'nin "RTÜK", DEM Parti'nin "sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi" ve CHP'nin "illegal örgütler" hakkındaki grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan Yeni Yol Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu vurguladı. 23 Nisan'da İstanbul'da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depreme hazırlıksız yakalanıldığını belirten Avşar, "Konut stokunun büyük kısmının riskli olduğu, ülkenin ekonomik darboğazda olduğu konusunda herhalde bu salonda kimsenin itirazı yoktur. 23 yıldır bu sorun hakkında gözle görülür, elle tutulur, hissedilir yol haritası olmayışı hakkında da kimsenin itirazı yok. Bir türlü parça parça şeyler açıklamaktan öteye geçemediğimiz de hepimizin malumu." diye konuştu.
Avşar, Konut Finansman Kurumu Modeli ile orta ve dar gelirli vatandaşlara ucuz ve uzun vadeli kredi imkanı sağlanmasını isteyerek, "Bütçeye ek yük getirmeden dünyada uygulanan başarılı modeller örnek alınarak gerçek bir finansman sistemi kurulacak." ifadesini kullandı.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan, 1999 depreminden bu yana güvenli ve sağlam konut, iş yeri, sanayi ve üretim tesisi ihtiyacı konuşulduğunu söyledi. 1999 depremi gibi acı bir tecrübe yaşayan Türkiye'de ne yazık ki gerekli derslerin çıkarılmadığını savunan Arslan, "6 Şubat depremi sonrasında kaybettiğimiz insanlarımız ve yaşanan büyük yıkımdan, 99'dan bu yana gerekli adımların atılmadığını hepimiz gördük. Yaşanan bu büyük felaket bizlere bir kez daha şunu hatırlattı, deprem kader değil, yönetilebilecek bir risktir. İhmal, usulsüzlük, denetimsizlik, sorumsuzluk ve ciddiyetsizliğin bedelini ülke olarak çok ağır ödedik." değerlendirmesinde bulundu.
DEM Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, 1999 depremi sonrası çıkarılan kanun, yönetmelik ve kararnamelerin afetler karşısında güvenli şehirlerin oluşmasını sağlamadığını belirtti.
Depremlerin özellikle yapı denetimi hususunun ne kadar elzem olduğunu ortaya koyduğunun altını çizen Olan, "Her depremde aynı hikayeleri, aynı cümleleri dinlemekten bıktık artık. Yanlışı savunacak kadar cahil, gerçeği göremeyecek kadar kör olan bu zihniyetten artık kurtulmanın zamanı gelmiştir." dedi.
CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, deprem konusunun ciddiyetle ele alınmasını isteyerek, "İstanbul'da 470 toplanma alanından sadece 70 alan kalmış Allah korusun, olası bir depremde çok ciddi sıkıntı çekeceğimiz tartışmasızdır. Dolayısıyla işi ciddiye alın, kendinize gelin." ifadelerini kullandı.
AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, TOKİ'nin 40 yıllık bir kurumken, AK Parti iktidarından önce yaptığı konut sayısının 49 bin olduğunu, fakat son 20 yılda yapılan toplam konut sayısının 1 milyon 495 bin olduğunu belirtti.
Akyürek, "Konut stokunu önemli oranda yeniledi ama yenilemeyen şehirlerde kalan 1,5 milyon riskli konutu birkaç yıl içinde yerel yönetimlerin de katkısıyla yenilememiz ve Türkiye'deki tüm şehirlerimizi depreme dirençli şehirler haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için tabi ki kentsel dönüşüm ve yenilemeye başka sıfatlar koyarak karşı çıkmamak ve merkezi yönetimle işbirliği içinde bulunmak gerektiğini bir defa daha hatırlatıyorum." diye konuştu.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda, Yeni Yol Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
- AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi
AK Parti'nin "Meclis'in çalışma takvimine" ilişkin grup önerisi ise kabul edildi. Kabul edilen öneriyle Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gündemin ilk sıralarına alındı.
Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri bugün ve yarın devam edecek.
TBMM Genel Kurulunda, 6 Mayıs Salı gününden itibaren ise Malta, Romanya, Libya, Irak, Filistin, Uruguay Doğu Cumhuriyeti ve Litvanya ile imzalanan uluslararası anlaşmalar görüşülecek.
DEM Parti Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki'nin Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önerisi de yapılan oylama sonucunda kabul edilmedi.
Genel Kurulda daha sonra 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.