Dokuzuncu Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE IX) 6 Şubat 2025 - 12 Mart 2025 tarihleri arasında düzenlenecek.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) tarafından yürütülen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE IX), 6 Şubat 2025 - 12 Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sefer kapsamında, 16 Türk ve 4 yabancı olmak üzere toplam 20 araştırmacı, Antarktika'da 19 farklı bilimsel projeye imza atacak. Bu projelerden birincisi ise, üç lise öğrencisinin Antarktika'da test etme fırsatı bulacağı bir proje olacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: "Bu Sefer Türkiye'nin Bilimsel Kazançlarını Artıracak"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Havalimanı'ndan 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibini uğurladı. Bakan Kacır, seferin önemini vurgulayarak, "Sefer boyunca, 16 Türk bilim insanı ve 4 yabancı araştırmacı ile 19 bilimsel projeye imza atacağız. Sefer, 8 Şubat’ta Antarktika’ya intikal edecek ve 12 Mart’ta başarıyla tamamlanacak." dedi.
Bakan Kacır, Antarktika’daki araştırma çalışmalarının sadece Türkiye’nin değil, küresel bilim camiasının ilgisini de çektiğini belirterek, "Uluslararası alanda 20’den fazla ülkeyle iş birliği gerçekleştirdik ve 27 Türk bilim insanımız, farklı ülkelerin seferlerinde görev aldı. Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne taraf olduk. Bu seferde, ABD ile iş birliği içinde yeni bir düşük frekans ölçüm istasyonu kuracağız" dedi.
“2017’den itibaren kutup bilim seferleri düzenleyerek, bilim insanlarımızın araştırmalarına destek oluyoruz. Bugüne kadar Antarktika’ya 8 ve Arktik’e 4 olmak üzere, toplamda 12 Ulusal Kutup Bilim Seferi gerçekleştirdik. Bizler için, 12 seferi başarıyla icra etmek kadar kıymetli olan ise; ülkemizin bu seferlerle elde ettiği bilimsel, teknolojik ve stratejik kazanımlar. Bugüne kadar yürütülen kutup seferleriyle; 200’e yakın Türk bilim insanımız, kutup koşullarında 100’den fazla projeyi gerçekleştirme imkanı elde etti. 243 bilimsel çıktı ile 40 lisansüstü tez bu araştırmalar vesilesiyle üretildi.”
“Türkiye olarak; Meteoroloji, Uydu Konumlama, sismik, hava kalitesi ve aerosol izleme istasyonlarını kendi coğrafi konumumuza en uzak olan bölgeye, Antarktika’ya kurduk. Ülkemizde kutup çalışmalarını koordine etmek üzere 2019’da TÜBİTAK bünyesinde kurduğumuz Kutup Araştırmaları Enstitümüz; Antarktika’da sismik ve meteorolojik gözlem çalışmalarına 7 gün 24 saat devam ediyor. Stratejik bir misyon olarak gördüğümüz kutup seferlerinin, aynı zamanda son yıllarda yürüttüğümüz etkin bilim diplomasinin en parlak örneklerinden birisi olduğunu söylememiz mümkün.” diyen Bakan Kacır, “Kutup çalışmaları kapsamında; uluslararası arenada 20’den fazla ülkeyle iş birliği gerçekleştirdik. 13 ülkeden 22 araştırmacıyı seferlerimizde ağırladık. 27 Türk bilim insanımız da 9 farklı ülkenin uluslararası seferlerinde çalışmalarını gerçekleştirdiler. Tüm bu çalışmalar sayesinde; Avrupa Kutup Kurulu, Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi, Ulusal Antarktika Programları Yürütücü Konseyi’ne tam üyelik sürecimizi başarıyla tamamladık. Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne taraf olduk.” ifadelerini kullandı.
Bakan Kacır, “Gerçekleştirdiğimiz kutup seferlerinde dünyanın en zorlu iklim koşullarına sahip Antarktika ve Arktik’te yerli ve milli teknoloji ürünlerimizi de test etme ve deneyimleme imkanı da elde ettik. TÜBİTAK SAGE’nin üretmiş olduğu “Isıl Pil”, olası acil durumlarında enerji ihtiyacını karşıladı. ASELSAN’ın ürettiği telsizler ve röle istasyonları, bilim insanlarımızın sağlıklı bir iletişim kurmalarını ve emniyet içinde görevlerini icra etme imkanı sağladı. Yerli İHA’larımız, en zorlu koşullarda bilim insanlarımızın çalışmalarını kolaylaştırdı.” diye konuştu.
Türk Bilimsel Araştırma Üssü Kurulacak
Ülkemizin kutup bölgelerindeki bilimsel varlığını güçlendirmek amacıyla, TÜBİTAK’ın yürüttüğü çalışmalar, Türk Bilimsel Araştırma Üssü ile taçlandırılacak. Bakan Kacır, bu üs ile Türk bilim insanlarının kutup araştırmalarına katkılarını kalıcı hale getireceklerini belirtti.
Geleceğe Işık Tutacak Araştırmalar
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, “Mutluyuz, heyecanlıyız. Bilim insanlarımız yıllardır kutuplarda da araştırmalar gerçekleştiriyorlar. Kutup araştırmaları oldukça önemli. Bilim insanlarımız orada gerçekleştirecekleri bilimsel araştırmalarla geleceğimize ışık tutacaklar.” diye konuştu.
Sefer Hazırlıkları Tamamlandı
TAE IX ekibi, 20-22 Ocak 2025 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nde yapılan Sefer Eğitimi ve Koordinasyon Toplantısı’nda son hazırlıklarını tamamladı. 6 Şubat’ta İstanbul'dan hareket edecek ekip, 8 Şubat’ta Antarktika'ya varacak. Sefer, 12 Mart'ta İstanbul’a dönüşle tamamlanacak.
Bilimsel Çalışmalar ve Projeler
Seferde, TÜBİTAK Kutup 1001 projeleri sahada uygulanacak. Ayrıca, 4 yabancı araştırmacı ile birlikte birçok projeye imza atılacak. Sefer kapsamında uydu ve meteoroloji istasyonlarının bakımları yapılacak, deniz haritalama çalışmaları devam edecek.
TÜBİTAK 2204-C Projeleri ile Lise Öğrencileri de Katılacak
TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında, Kabataş Erkek Lisesi'nden üç lise öğrencisi de projelerini Antarktika’da gerçekleştirme fırsatı bulacak. Öğrenciler, “İnsansız Kutup Hava Aracı” projesi ile çeşitli gaz ve iklim ölçümleri yapacaklar.
Sefer Lojistiği ve Hazırlıklar
Sefer için toplamda 2 ton lojistik malzeme ve bilimsel ekipman Antarktika'ya ulaştırıldı. Türkiye ile Şili arasındaki lojistik iş birlikleri ve bilim insanı değişim planlamaları başarıyla gerçekleştirildi.