Antalya’da düzenlenen TÜBİTAK 32. Bilim Olimpiyatları’nda genç bilim insanları, Türkiye’nin gelecekteki teknoloji ve bilim yolculuğuna katkı sağlamak için ödüllerini aldı.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 32. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni, Antalya’da gerçekleştirildi. Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve çok sayıda değerli konuk katıldı. Törende, genç bilim insanları, fizik, kimya, biyoloji, matematik, bilgisayar, coğrafya, astronomi ve astrofizik gibi alanlardaki üstün başarıları ile ödüllendirildi.

"Gençler, Türkiye'nin Bilim ve Teknoloji Yolculuğunun Öncüsü Olacak"

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, geleceğin lider bilim insanlarını tebrik ederken, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki atılımlarına dikkat çekti.

Gönüllü, konuşmasında gençlerin, ülkenin bilim ve teknoloji alanındaki başarısını şekillendirecek en değerli varlıklar olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesiyle büyük adımlar attığını, bu süreçte yerli ve milli projelerin önemli yerinin olduğunu da yineledi.

Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki önemli gelişmelerine de değinen Gönüllü, “Yerli ve milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı uzaya gönderdik. Ayrıca, Türk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bilimsel deneyler gerçekleştirerek Türkiye’yi gururlandırdı,” dedi.

Gençlerin bilime ve teknolojiye olan ilgisinin her geçen gün arttığını belirten Gönüllü, “Bizler, gençlerimizin eğitim hayatlarının her aşamasında yanlarında olacağız. Onların araştırmalarını destekleyecek, projelerini hayata geçirmeleri için her türlü imkânı sunacağız,” diyerek, gençlerin bilimsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla devam eden projelerden bahsetti.

Bakan Yardımcısı Gönüllü, TEKNOFEST ve diğer bilim merkezlerinin gençlere sunduğu fırsatlar hakkında da bilgi vererek, “Bilim ve teknolojiye olan ilgiyi artırmak ve gençlerimizi bu alanda teşvik etmek için her yıl yüzbinlerce başvuru alıyoruz. Bu yıl yalnızca Deneyap Teknoloji Atölyelerimize 150.000 başvuru aldık. 81 şehrimizde Deneyap teknoloji atölyelerimizde gençleri bilimle buluşturuyoruz. 4 yılda 22 bin 411 öğrenci bu zamana kadar bu imkanlardan faydalandı. 19 binden fazla öğrencimiz de bu atölyelerden eğitim alma hakkı kazandı,” diyerek, gençlerin bilimsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla devam eden projelerden bahsetti.

Gönüllü, “2024 yılında uluslararası olimpiyatlarda 17 altın, 31 gümüş ve 25 bronz madalya kazandık. 1978 yılından bu yana katıldığımız uluslararası olimpiyatlarda elde ettiğimiz altın madalya sayısında rekor kırdık" diye konuştu.

Gönüllü, madalya kazanan gençleri tebrik ederek, başarılarının artarak devam edeceğine olan inancını dile getirdi, “Türkiye Yüzyılını inşa ederken en büyük güvencemiz sizlersiniz,” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, konuşmasını, gençlerin gelecekte Türkiye’nin bilim, teknoloji ve yenilik ekosistemine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirterek sonlandırdı.

"TÜBİTAK sizlerin yanında olmaya devam edecek"

Etkinlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın da bir açılış konuşması yaparak genç bilim insanlarına seslendi.

Prof. Dr. Orhan Aydın, konuşmasında TÜBİTAK’ın bilim, araştırma ve yenilik ekosisteminin geliştirilmesinde üstlendiği önemli rolü vurguladı. TÜBİTAK’ın bilimsel çalışmalara verdiği desteklerin genç yaşlardan itibaren başladığını belirterek, “Sizlerin, Meraklı Minik’ten başlayarak bilim olimpiyatları, proje yarışmaları ve bilim merkezleri gibi birçok etkinlik ve program sayesinde TÜBİTAK ile yollarınız kesişti. Bundan sonra da lisans, yüksek lisans ve doktora süreçlerinizde TÜBİTAK sizlerin yanında olmaya devam edecek,” dedi.

TÜBİTAK olarak 32’ncisini düzenlediğimiz Bilim Olimpiyatları Ödül töreninde astronomi ve astrofizik, bilgisayar, biyoloji, coğrafya, fizik, kimya, matematik ile ortaokul düzeyinde bilgisayar ve matematik alanlarında dereceye giren gençleri ödüllendirmenin gurunu yaşadıklarını kaydeden Prof. Dr. Aydın, “Gençlerimizin yüzünde, geleceğimizin bilim insanlarını, araştırmacılarını ve teknoloji girişimcilerini görüyorum" dedi. Madalya alan öğrencilerin elde ettikleri başarıların geleceğe daha güvenle bakmamıza vesile olduğunu vurgulayan Aydın, uluslararası bilim olimpiyatlarına katılacak öğrencilere başarılar diledi. Madalya almak kadar bilim olimpiyatları ve benzeri etkinliklere katılmanın önemine de vurgu yapan Aydın, “Gayret gösteren öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve bu olimpiyatların Türkiye'de yaygınlaştırılması için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Genç bilim insanlarının Türkiye’nin bilimsel gelişiminde büyük rol oynayacağını belirten Prof. Dr. Aydın, uluslararası başarıların önemine değindi. Aydın, geçen yıl uluslararası bilim olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden gençlerin altın, gümüş ve bronz madalyalar kazanarak büyük bir başarıya imza attıklarını ifade etti. “Sizler, matematikten fiziğe, kimyadan bilgisayar bilimlerine kadar birçok alanda ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyorsunuz. Bu başarılarınızla göğsümüz kabarıyor,” diyerek öğrencilere teşekkür etti.

Konuşmasında, bilim olimpiyatlarının düzenlenmesine katkı sunan akademisyenlere ve organizasyonda emeği geçenlere de teşekkür eden Prof. Dr. Aydın, olimpiyat komite başkanlarını salondaki katılımcılara tanıttı.

TÜBİTAK Depremle Mücadelede Aktif Destek Sağlamaya Devam Ediyor TÜBİTAK Depremle Mücadelede Aktif Destek Sağlamaya Devam Ediyor

Törenin sonunda Prof. Dr. Aydın, genç bilim insanlarını yetiştiren ailelere de teşekkür ederek, “Sizlerin fedakârlıkları ve desteği olmasa bu başarılar elde edilemezdi. Evlatlarınıza verdiğiniz emekler için sizlere minnettarız,” dedi. Konuşmasını, gençlere hitaben “Yolunuz açık, başarılarınız daim olsun” sözleriyle tamamladı.

Bilim Olimpiyatları’na Büyük İlgi

Bilim Olimpiyatları Programı, ortaokul ve lise öğrencilerinin temel bilimler ve bilgisayar alanlarına ilgilerini artırmak, onları ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlamak amacıyla 32 yıldır düzenlenmektedir. 2024 yılında programa 6.357 ortaokul ve 8.268 lise öğrencisi olmak üzere toplam 14.188 öğrenci başvuru yaptı. 81 il merkezi ve KKTC’de düzenlenen birinci aşama sınavında başarılı olan 515 öğrenci, ikinci aşama sınavına katılmaya hak kazandı.

Başarılı Öğrenciler Madalyalarına Kavuştu

Bu yıl düzenlenen Bilim Olimpiyatları kapsamında 9 farklı alanda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.

  • Astronomi ve Astrofizik

  • Bilgisayar

  • Biyoloji

  • Coğrafya

  • Fizik

  • Kimya

  • Matematik

  • Ortaokul Bilgisayar

  • Ortaokul Matematik

Dallarında yapılan değerlendirmeler sonucunda, 35 öğrenci Altın, 77 öğrenci Gümüş ve 113 öğrenci Bronz madalya almaya hak kazandı. Ayrıca, 2024 yılında katıldıkları 7 uluslararası ve 12 bölgesel bilim olimpiyatlarında ülkemizi başarıyla temsil eden öğrencilere plaket takdim edildi.

Tören, başarılı öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve katılımcıların hatıra fotoğrafları çektirmesiyle sona erdi. TÜBİTAK, genç bilim insanlarını desteklemeye ve onların ulusal ve uluslararası başarılarına katkı sunmaya devam edecek.