Slevogt, ETTIC'in, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesini ilerletmek ve iş, ticaret ve yatırım konularında iletişimi artırmak amacıyla AB üye ülkeleri ve temsilcileriyle iş birliği yapacağını belirtti.
Türkiye-AB ticaret ilişkilerinin önemine dikkat çeken Slevogt, iki taraf arasında yıllık yaklaşık 231,4 milyar ABD doları ticaret gerçekleştiğini, 2002-2023 yılları arasında Avrupalı şirketlerin Türkiye'ye 210,4 milyar ABD dolarından fazla yatırım yaptığını kaydetti.
1996'da yürürlüğe giren mevcut Gümrük Birliği anlaşmasının artık modern ihtiyaçları karşılamadığını belirten Slevogt, e-ticaret, hizmetler, tarım ve kamu alımları gibi kritik alanların anlaşmaya dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu güncellemelerin 21. yüzyılın gerekliliklerine uyum sağlamak için gerekli olduğunu ifade etti.
Aralık ayında yeni dönemine başlayacak olan Avrupa Komisyonu'nun, ABD'de Donald Trump'ın ikinci başkanlık dönemiyle aynı dönemde görevde olacağını hatırlatan Slevogt, bu değişimin ilerleme için bir fırsat sunduğunu söyledi.
Slevogt, ETTIC'in yeni Komisyon döneminde Gümrük Birliği'nin güncellenmesine odaklanacak yeni bir yaklaşım benimseyeceğini belirtti. Ayrıca Trump'ın ticaret politikalarının Avrupa üzerindeki baskıyı artırabileceğine ve bu durumun Avrupa'yı enerji sektöründe yeni fırsatlar aramaya, iş modellerini yeniden düşünmeye zorlayabileceğine dikkat çekti.
Türkiye'nin stratejik konumu, sanayi kapasitesi ve Avrupa pazarlarıyla bağlantısının, onu önemli bir oyuncu hâline getirdiğini ifade eden Slevogt, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Avrupa'nın ABD veya Asya'dan gelen tehditlere karşı koymasında büyük fayda sağlayacağını söyledi. Slevogt ayrıca AB-ABD ilişkilerinin yeniden tanımlanmasının gerekliliğini vurguladı.