“Avrupa ülkeleri arasında son 10 yılda lisans mezunu sayısındaki artış oranında %118’le ikinci sıradayız. Doktora mezun sayısındaki artış oranı bakımından ise açık ara birinciyiz”

Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ni ziyaretinde konuştu Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ni ziyaretinde konuştu

“Savunma Sanayi 101 ve 401 dersleri üniversitelerimizde verilmeye başlandı. Şimdi buna Savunma Sanayi 102 ve 402 derslerini de ekliyoruz”

“Savunma Sanayii Başkanlığımızla iş birliğimizin son halkası olarak Yapay Zekâ Akademik Tez Programı başlattık”

7 Kasım 2024

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Havelsan Teknoloji Kampüsü’nde düzenlenen Savunma Sanayii Yapay Zeka Zirvesi 2024’te konuştu.

Türkiye’nin, yükseköğretimde yapay zekâ alanında ulaştığı kapasite ve gelecek projeksiyonlarının son derece memnuniyet verici olduğunu belirten Özvar, “Stanford Üniversitesince yayınlanan Yapay Zekâ İndeksi Raporu 2024 yılı değerlendirmesine göre Türkiye; bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarındaki lisans mezunu sayıları bakımından İngiltere ve Almanya’nın ardından Avrupa’da üçüncü sırada yer almaktadır.” dedi.

“Doktora mezun sayısında açık ara birinciyiz”

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında son 10 yılda lisans mezunu sayısındaki artış oranında %118’le ikinci sırada olduğunu, bu alanlardaki yüksek lisans mezun sayısı bakımından 6., doktorada ise 5. sırada yer aldığını belirten Özvar, “Son 10 yılda doktora mezun sayısındaki artış oranı bakımından ise Türkiye açık ara Avrupa’da 1. sırada yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yükseköğretimde yapay zekâ alanında ulaştıkları kapasite ve gelecek projeksiyonlarının son derece memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Özvar, bu kapasiteyi hem niceliksel ve niteliksel olarak geliştirmeyi hem de ülkenin ekonomik ve stratejik gelişmesine katkı sağlayacak şekilde kullanmayı istediklerini kaydetti.

“Savunma Sanayii Başkanlığımız ile ülkemiz için önemli adımlar atıyoruz”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, savunma sanayisinin farklı kurum ve kuruluşlarıyla iş birliklerine büyük önem verdiklerini belirterek, “Savunma Sanayii Başkanlığımız ile imzaladığımız iş birliği protokolü ile ülkemiz için fevkalade önemli adımlar atıyoruz.” dedi.

Protokol kapsamında yürütülen KALFA Programı ve Savunma Sanayii Akademi ile birlikte uygulanan dersler hakkında bilgi veren Özvar şunları söyledi:

“Savunma Sanayii Akademi tarafından hazırlanan ve içeriği Yükseköğretim Kurulu Eğitim Komisyonunca uygun görülen Savunma Sanayi 101 ve Savunma Sanayi 401 dersleri üniversitelerimizin mühendislik bölümlerinde seçimlik ders olarak verilmeye başlanmıştı. Bunlara Savunma Sanayi 102 ve 402 derslerinin de eklendiğini duyurmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu derslerin çeşitlenmesini ve yüksek lisansa da teşmil edilmesini istiyoruz. Bu şekilde, savunma sanayimizin sahip olduğu bilgi ve tecrübenin güçlü bir şekilde üniversitelerimizle paylaşılması mümkün olacaktır.

“İş birliğimizin son halkası: Yapay Zekâ Akademik Tez Programı”

Özvar, Yükseköğretim Kurulu ve Savunma Sanayii Başkanlığı arasındaki iş birliklerinin son halkası olarak Yapay Zekâ Akademik Tez Programını (ATP) başlattıklarını duyurdu. Özvar, bu programla savunma sanayi alanında yapay zekânın, üniversitelerde lisans seviyesinde bitirme projesi ve lisansüstü seviyede tez çalışması olarak ele alınacağını bildirdi.

Son yıllarda yapay zekâ teknolojisinde tecrübe edilen büyük ilerlemeyle birlikte, bütün dünyada köklü bir teknolojik dönüşüm süreci yaşandığına dikkat çeken Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak özellikle son bir yıl içinde yapay zekâ alanında yoğun bir mesai harcadıklarını vurguladı. Özvar şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde, yapay zekâ teknolojisinin etkilerinin çok daha kuvvetlenerek devam edeceği açık bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle, kamu ya da özel sektör fark etmeksizin ülkemizin bütün kurumlarının yapay zekâ konusunu öncelikli gündem maddelerinden biri olarak görmeleri gerektiğine inanıyorum. Yükseköğretim Kurulu olarak bu konuya özel bir önem veriyoruz. Yapay zekâ alanında ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmek, bilimsel ve teknolojik araştırma kapasitesini artırmak başta olmak üzere, üniversitelerimizin çok önemli bir rol üstlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başta savunma sanayimiz olmak üzere ülkemizin stratejik alanlardaki kapasite ve kabiliyetini artırmak için Yükseköğretim Kurulu ve ülkemizin tüm üniversiteleri kararlılıkla çalışmaya devam edecektir.”

Savunma Sanayii Yapay Zeka Zirvesi’nin açılış programına Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’ın yanı sıra Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı, savunma sanayisi sektörünün önde gelen firmalarının yöneticileri, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ve alanında uzman akademisyenler katıldı.