MEMUR

Türkiye Kamu-Sen %44 zam istiyor

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezildiğini bu nedenle memur ve emeklilere en az yeniden değerleme oranında %44 zam yapılması gerektiğini açıkladı

KAMU GÖREVLİLERİNİN 2025 YILINA İLİŞKİN MAAŞ ARTIŞLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ, EK ZAM VE REFAH PAYI UYGULANMALIDIR

Her ne kadar bu KPDK Toplantısının gündemi görevde yükselme ve unvan değişikliği olarak belirlenmiş olsa da kamu görevlilerimizin ve emeklilerimizin çeşitli beklentileri ve ötelenemez talepleri bulunmaktadır. 

Bu çerçevede öncelikli konu ise maaşlardır. 

2025 yılına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi TBMM’de görüşülmektedir. 

Meclis’te alınacak kararlara bağlı olarak devletimizin ve hükümetin harcama ve gelirleri belirlenecek, memur ve emekli maaşları kesinleşecek ve gerekli kaynak ayrılmış olacaktır. 

Hatırlanacağı gibi 2025 yılında kamu alacaklarına uygulanacak olan yeniden değerleme oranı %43,93 olarak açıklanmıştı. 

Bütçe hazırlık sürecine temel teşkil eden Orta Vadeli Program (OVP)’da ise 2025 yılında TÜFE’nin en iyi ihtimalle %17,5; ekonomik büyümenin ise %4 olacağı tahmin edilmişti.

Buna karşın enflasyon farkı hariç tutulduğunda 2025 yılında memur maaşlarına %6+5; kümülatif %11,3 zam yapılması söz konusudur. 

Bu; kamu idaresi, alacaklarına %43,93 zam uygularken ödeyeceği maaşları %11,3 artıracak anlamına gelmektedir. Devletin %17,5 enflasyon beklentisine karşılık memur ve emekli maaşlarına %11,3 zam öngörülmesi, 2025’te kamu çalışanları ile emeklilerin alım gücünün düşeceğinin resmi olarak ilanı demektir. 

2025’te GSYİH büyümesinin %4 olacağı öngörüldüğünden, maaş zamlarının hedeflenen enflasyonun bile altında kalması nedeniyle eriyecek maaşlar da hesaba katıldığında önümüzdeki yıl gelir dağılımında dengenin daha da bozulacağı, zenginin geliri artarken yoksulun reel kazancının düşeceği görülmektedir. 

2025 yılı içerisinde elde edilecek kamu gelirleri ile yapılacak harcamaların belirleneceği bütçe görüşmelerinin memur ve emeklilerimiz adına hayal kırıklığına dönüşmemesi ve gelir dağılımında adaletin sağlanması için birtakım tedbirler alınması zorunludur. 

Bu aksaklıkların giderilmesi, memur ve emeklilerimizin 2025 yılında nefes almalarının sağlanması için ise; 

- Kamu çalışanlarına, geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi ek zam yapılması,

- Memur maaş zamlarının OVP’de hedeflenen enflasyonun altında kalmaması için maaş zamlarının en az gerçekleşen enflasyon düzeyine çekilmesi,

- Gelir dağılımındaki durumun daha da kötüye gitmemesi, gelir gruplarının ülkenin bütçesinden aldıkları payın azalmaması için OVP’de hedeflenen %4 büyüme oranının emekli ve çalışan maaşlarına yansıtılması,

- Kamu çalışanları ve emeklilerin alım gücünün yükseltilmesi için bu artışlara ilave olarak refah payı verilmesi gerekmektedir.

Önder Kahveci

@OnderKahveci

Memurlarımızın yaşadığı sorunları dile getiriyor, mücadelemizi her platformda sürdürüyoruz.  Eğer bir tedbir alınmazsa; Memur ve emekliler tarihte İLK defa hedeflenen enflasyonun altında maaş zammı alacaklardır.

“Ek zam ve refah payında ısrarcıyız”

“Refah payı vazgeçilmezimizdir”

“Enflasyon kadar zam SIFIR zam demektir”

Kamuoyunda Memurlarımızın hakları için gündem oluşturmaya devam ediyoruz. “Bir kez daha ifade ediyoruz;

Enflasyon kadar zam sıfır zam demektir. Refah payı verilmelidir. Vergi dilimleri % 15’e sabitlenmelidir.

Kamuoyunda Memurlarımızın hakları için gündem oluşturmaya devam ediyoruz. Kamu görevlilerimize en az yeniden değerleme oranı olan %,oranında zam yapılmalıdır”

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }