Platform, 2030 yılına kadar beş milyar dolar değerinde yatırım çekme yönündeki hedefini belirledi, bu ise yılda 20 milyon tondan fazla karbondioksit emisyonunun azaltılmasına yol açacaktı.

Energy Portal'ın haberine göre, bu şimdiye kadar dünyadaki en büyük endüstriyel karbondan arındırma programıdır, ayrıca üretkenliği ve ekonomik büyümeyi korurken belirli sektörlerde emisyonları azaltmak için gerekli adımları tanımlayan düşük karbonlu yollar konsepti olan LCP'ye dayanmaktadır.

Tüm bunlar, iklim finansmanının önemli ölçüde seferber edilmesinin gerekliliğini kabul eden Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından desteklenmektedir. EBRD bu anlamda Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Finans Kurumu ile iş birliği yapıyor. EBRD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörlerini karbondan arındırmayı amaçlayan Türkiye'nin LCP'sini geliştirdi.

Düşük Karbonlu Yollar geliştirilip birbirine bağlandıkça Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu, cam, seramik ve kimya gibi sektörlere de genişleyecek.

Türkiye'nin ihracatının neredeyse yarısının Avrupa Birliği'ne gittiği dikkate alındığında, yüksek karbondioksit emisyonuna sahip endüstrilerin karbondan arındırılması zorunlu hâle geliyor.

Bütün bunlar Karbondioksit Limit Ayarlama Mekanizmasının (CBAM) yürürlüğe girmesiyle bağlantılıdır. Bu tür bir dekarbonizasyon sayesinde Türk şirketleri rekabet güçlerini artırma ve yatırım çekme fırsatına sahip oluyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının web sitesine göre platform aynı zamanda önemli teknoloji çözümleri için pazar görünürlüğü sağlayabilir, düzenleyici çerçeveler hakkında rehberlik sunabilir ve şirketlerin iklim ve sürdürülebilirlik uygulamalarını karar alma süreçlerine entegre etmelerine yardımcı olabilir.

Rize Yapay Zeka Araçlarının Kullanımı Eğitimi Rize Yapay Zeka Araçlarının Kullanımı Eğitimi