İki ülke, tanklar ve zırhlı araçlar gibi kara harp araçlarının yanı sıra hızlı saldırı botları gibi deniz harp araçlarının ortak üretiminde de iş birliği yapıyor.

ABD merkezli Defense News’in haberine göre iki ülkenin çeşitli askerî iş birliği projelerinde önemli ilerlemeler kaydedildi.

Türk FNSS firması ile Endonezyalı Pindad şirketi ekim ayı sonunda, “Kaplan” zırhlı muharebe aracını tasarımını tanıttı. Planlara göre “Kaplan”ın prototip üretimine 2025 yılında başlanacak. İlk teslimatların 2026 yılının sonunda Endonezya Kara Kuvvetleri’ne yapılması planlanıyor.

“Kaplan MT” orta sınıf tank projesi kapsamında ise 2019 yılında iki ülke arasında 18 adetlik ortak üretim anlaşması imzalanmıştı. Bu tankların 10’u Türkiye’de, 8’i ise Endonezya’da üretiliyor.

Kara araçlarının yanı sıra Türkiye ve Endonezya deniz harp araçlarında da iş birliğini artırıyor. Endonezya Donanması tarafından sipariş edilen FACM-70 hızlı saldırı füze botunun çelik kesim töreni Türkiye’de yakın tarihte yapıldı.

Hava Kuvvetleri alanında ise Endonezya, Türkiye’den 12 adet “ANKA” SİHA’sı sipariş etti. Bu araçların 6’sı Türkiye’de üretilirken diğer 6’sının montajı Endonezya’da yapılacak.

Son olarak ağustos ayında Türkiye ve Endonezya, savunma sanayi projeleri transferini de içeren bir stratejik anlaşma imzaladı. Türkiye, bu anlaşma kapsamında SARP uzaktan komutalı silah sistemi, CENK radar sistemi, ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma sistemi teknolojilerini Endonezya’ya transfer edecek.

19 Kasım 2024 Tarihli ve 32727 Sayılı Resmî Gazete 19 Kasım 2024 Tarihli ve 32727 Sayılı Resmî Gazete

Uzmanlara göre bu iş birlikleri Türkiye’nin savunma sanayi ihracatını artıracak. Endonezya pazarındaki rekabet koşulları nedeniyle Türkiye’nin güçlü rakiplerle mücadele etmesi gerekiyor.