Başkanlığımız aşağıda belirtilen başvuru şartlarını sağlayan öğrencilere tam zamanlı olarak staj imkânı tanımaktadır.
Ulusal Staj Programının temel amacı; stajyerlerin kişisel ve mesleki gelişimleri ile kariyer planlamalarına katkı sağlayarak ilgili alanlarında tecrübe edinmelerine yardımcı olmaktır. Stajyerler, staj boyunca Başkanlığımızın işleyişini öğrenmekte ve dijital dönüşüm süreçlerine ilişkin bilgi edinebilmektedirler.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nde yapılacak staja başvuru ve kabul süreçlerindeki genel şartlar aşağıda sunulmaktadır. Bununla birlikte, nihai şartlar için güncel staj duyurularının esas alınması gerekmektedir.
1. Başvuru Şartları
a) Aşağıdaki bölümlerde;
• En az 3. sınıfı tamamlamış lisans öğrencisi olmak,
• yurt dışında yüksek lisans/doktora öğrencisi olmak, (Yurt dışından başvuru yapacak öğrencilerin Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi olması beklenmektedir)
- Bilgisayar Mühendisliği,
- Bilişim Hukuku,
- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri,
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği,
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği,
- Endüstri Mühendisliği,
- Gazetecilik / Basın ve Yayın,
- Grafik Tasarım,
- Hukuk,
- İktisat,
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık,
- İşletme,
- İletişim Tasarımı ve Yönetimi,
- İstatistik,
- Kamu Yönetimi,
- Matematik Mühendisliği,
- Politika ve Ekonomi,
- Sistem Mühendisliği,
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi,
- Uluslararası İlişkiler,
- Veri Bilimi,
- Yapay Zekâ Mühendisliği,
- Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği,
- Yazılım Mühendisliği,
- Yeni Medya,
- Yönetim Bilişim Sistemleri ve eşdeğer bölümler.
b) Başvuru tarihleri itibarıyla dörtlük sistemde en az 3.00 genel not ortalamasına sahip olmak,
c) En az bir yabancı dili iyi derecede biliyor olmak,
d) Başkanlığımız bünyesinde daha önce staj programına katılmamış olmak.
2. Başvuru Yolu ve Tarihleri
Ulusal Staj Programı kapsamında 2025 yılında düzenlenecek T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı Staj Programlarına ilişkin ilanları Kariyer Kapısı üzerinden takip ederek 28 Şubat 2025 tarihine kadar başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
3. Başvuru Değerlendirme Süreci
• Staj programlarına kısıtlı sayıda öğrenci kabul edilmekte ve genel not ortalamasına dayalı başarı sıralaması sonrasında sözlü sınav usulüyle seçim yapılmaktadır.
• Başvurular değerlendirilirken genel not ortalaması başta olmak üzere adayın akademik yetkinliği dikkate alınmaktadır.
• Stajyer sayısı, aynı üniversiteden kabul edilecek öğrenci sayısı vb. ölçütlere sınırlamalar getirilebilmektedir.
4. Staj Tarihleri ve Süresi
• 2025 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında olmak üzere 2 dönem yaz staj programı düzenlenmektedir.
• Başkanlığımız tarafından belirlenen staj süresi 30 gündür. Ancak zorunlu staj uygulamaları kapsamında Başkanlığımızda staj programına katılan öğrenciler, “öğrenim gördükleri üniversiteleri tarafından belirlenen süreler çerçevesinde” de staj yapabileceklerdir.
• Stajların tam zamanlı olarak mesai saatleri içerisinde yapılması esastır.
5. Konaklama, Ulaşım ve Staj Belgesi
• Staj programına kabul edilen öğrencilerin Ankara ilinde konaklama, ulaşım hususlarında kendi imkânlarıyla planlama yapmaları gerekmektedir.
• Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere “Staj Belgesi” verilmektedir.
6. Ücret ve Sigorta İşlemleri
• Ulusal Staj Programı kapsamında stajyerlere Başkanlığımız bünyesinde stajını tamamlayan stajyerlere 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesi gereğince ücret ödemesi yapılmaktadır.
• Ulusal Staj Programı kapsamında alınan tüm stajyerlerin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5 inci maddesinin (b) bendi uyarınca yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır ve öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu tarafından ödenir.
NEDİR?
Genç yeteneklerimizin, fırsat eşitliği çerçevesinde ve liyakat esaslarına uygun olarak kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sağlanan kariyer olanaklarından faydalanmasını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından yürütülen erken dönem kariyer programıdır.
Program aracılığıyla gençlerimizin istihdam edilebilirliklerinin artırılması, kariyer olanaklarına erişimde fırsat eşitliğinin desteklenmesi ve çeşitli erken dönem kariyer imkânlarının tüm bölümlere yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Program’a başvuru yapan öğrenciler; eğitim hayatları boyunca sergiledikleri performans, becerilerini arttırmaya yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalar ve başarıları göz önünde bulundurularak akademik/mesleki, sanatsal/sosyal ve sportif yeterlilik puanları üzerinden şeffaf, izlenebilir ve yenilikçi bir yöntem ile değerlenmektedir. İşverenler ise öğrencilere, kimlik ve üniversite bilgilerini görmeden söz konusu yeterlilik alanlarında aldıkları puanlar üzerinden teklif göndermektedir.
Yurt içindeki başarısının yanı sıra yurt dışında da beğeni ile takip edilen ve OECD tarafından altı kez örnek uygulama olarak gösterilen Program, pek çok gence iş hayatını henüz öğrenciyken deneyimleme ve erken dönem kariyer farkındalığı kazanma imkânı tanımaktadır.
'DE SİZİNELER BEKLİYOR?
Staj: Yükseköğretim öğrencilerinin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörü tanımaları, iş hayatına uyumları amacıyla bir kurumda/ işletmede yaptıkları mesleki çalışmadır.
İş Gölgeleme: Yükseköğretim öğrencilerinin, meslek ve iş hakkında bilgi ve tecrübe edinmesine olanak sağlayan kısa süreli ve gözleme dayalı öğrenme sürecidir.
Eğitim: Yükseköğretim öğrencilerinin kariyer gelişimlerini desteklemek için belirli konular üzerine ilgili kurumlar tarafından hazırlanan ve sunulan eğitim sürecidir.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
01.01.2025 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış (01.01.1990 ve daha sonra doğmuş olanlar),
Türkiye, KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerde eğitimine devam eden ve not ortalaması* 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan;
• Örgün eğitim veren lisans programlarının 2., 3. veya 4. sınıf öğrencileri (tıp, öğretmenlik ve diş hekimliği bölümleri dahil değildir.),
• Örgün eğitim veren ön lisans programlarının 1. veya 2. sınıf öğrencileri
ve
• Yurt dışındaki üniversitelerde yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler.
*Genel not ortalamaları henüz netleşmemiş olduğu için, başvuru döneminde ön lisans 1. sınıf öğrencilerinde bu şart aranmamaktadır.
**Staj yapılacak tarihte; lisans 2. sınıf ve ön lisans 1. sınıf öğrencilerinin bir üst sınıfa geçmiş olması, lisans 4. sınıf ve ön lisans 2. sınıf öğrencilerinin mezun durumuna geçmemiş olması, ön lisans 1. sınıf öğrencilerinin not ortalamasının ise 2’nin üzerinde olması beklenmektedir. Aksi halde işverenler staj tekliflerini iptal edebilir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Geniş bilgi için tıklayınız
Başvuruda bulunmak için tıklayınız.