Bakan Tekin, Ankara Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde düzenlenen çalıştayda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulandığı ortaokul 5. sınıf, lise hazırlık ve 9. sınıf öğrencilerinin beceri temelli yeni müfredata ilişkin görüş ve değerlendirmelerini dinledi.
Çalıştayda konuşan Bakan Yusuf Tekin, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri gibi doğal afetler sonrasında sergilenen dayanışma ve birliktelik örneklerini yeni müfredata eklediklerini söyledi.
Kendi döneminde eğitim alanında yaşanan zorlukları anlatan Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla değiştirmeye çalıştığımız müfredat, bilgiye erişimin zor olduğu bir döneme ait. Yani çocuklarımıza ve gençlerimize vereceğimiz bilgilerin hepsini ders kitaplarında verelim. Her şeyi okulda verelim." ifadelerini kullandı.
Eski ders kitapları ve müfredatla ilgili sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını, öğrencilerin şu an çok rahatlıkla karşılaşacağı bilgilerin kitaplarda yer aldığını ve kitapların şişirildiğini dile getiren Tekin, "Şimdi içinde olduğumuz dönemde bilgiye erişim çok kolay olduğu için 'Çocuklarımızın bilgiye erişimiyle uğraşmayalım.' dedik. Şu an bilgiye istedikleri şekilde rahatlıkla erişiyorlar. Eksik olan ise size verilen bilgiyi gündelik hayatta nasıl, nerede ve niçin kullanacağınız sorularının cevaplarını vermektir." şeklinde konuştu.
"Gelişmelere ayak uyduracak şekilde programda revizyon yapacağız"
Tekin, eğitim alanında felsefeyi tamamen değiştirdiklerine işaret ederek şöyle devam etti:
"Değişim çok hızlandı. Biz de bu hıza ayak uyduracak şekilde programlarımızda sürekli bu gelişmelere ayak uyduracak değişiklikleri yapmak zorundayız. Peki, bunu nasıl yapacağız? Bakanlığımızda bu konularla ilgili çalışan arkadaşlarımız, genel müdürlerimiz, daire başkanlarımız, uzmanlarımız, dünyada ne olup bittiğini takip edecekler. Biz de bu gelişmelere ayak uyduracak şekilde programımız içerisinde revizyonlar yapacağız."
Eğitim alanında sık sık toplantılar yapacaklarını bildiren Tekin, "Bu değişiklikleri hep takip edebilmek, devamlı hâle getirebilmek için öğretmen arkadaşlarımızla, Bakan olarak göreve başladığım tarihten itibaren öğretmenler odası başlığıyla bir dizi etkinlik başlattık. Gittiğimiz her il ve okulda öğretmenler odasında öğretmen arkadaşlarımızla gündemimizde olan bu değişikliklerle ilgili sohbetler yapıyoruz, fikirlerini alıyoruz, kanaatlerini önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bu konularla ilgili şu ana kadar 20 binin üzerinde öğretmenle sohbet ettiklerini belirten Tekin, "Bu değişiklikleri istişare etmek amacıyla öğretmen arkadaşlarımızın okullarda yaptıkları zümre toplantılarını il, ilçe ve en son bakanlık zümresi organize edecek şekilde kurumsallaştırdık." diye konuştu.
Dünyada Türkiye gibi köklü tarihe ve medeniyet birikimine sahip ülke sayısının az olduğunun altını çizen Tekin, "Biz istiyoruz ki atalarımızın, dedelerimizin yaptığı gibi çocuklarımız, torunlarımız, gelecek kuşaklarımız da kendilerine ait bir medeniyet inşa edebilsinler. Atalarının, dedelerinin yaptığı gibi ilimde, sanatta, medeniyette dünyaya yön versinler. Bu anlamda programlarımızı revize ederken amacımız, bu değerlerimizin içselleştirilmesini sağlamaktır." ifadelerini kullandı.
Tekin, Öğrenci Danışma Kurulu üyeleriyle bir araya geldi
Bakan Tekin, konuşmasının ardından "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğrenci Çalıştayları" kapsamında, yedi bölgeden ve on beş farklı ilden gelen 27 öğrencinin yer aldığı danışma kurulu üyeleriyle bir araya geldi.
Danışma Kurulu üyesi öğrenciler, Maarif Modeli'ne ilişkin görüş ve önerilerini Bakan Tekin'e aktardı.
Buluşmada, dikkat çeken anlardan biri Danışma Kurulu üyesi 9. sınıf öğrencisinin Bakan Tekin'e "Simurg" benzetmesi oldu.
Öğrenci, "Simurg Kuşu Efsanesi"ni anlatarak Bakan Tekin'in Maarif Modeli'ni hayata geçirmek için aldığı risklerin ve karşılaştığı zorlukların farkında olduklarını ifade etti ve Bakan Tekin'e "Siz bizim Simurg'umuzsunuz." sözleriyle hitap etti.
Öğrenci, ayrıca üzerinde "Simurg Sizsiniz" yazılı bir tabloyu da Bakan Tekin'e hediye etti.
Başka bir öğrenci de Maarif Modeli'ne ilişkin hazırladıkları dergileri Bakan Tekin'e sunarak, eğitimlerine yaptığı katkıdan dolayı teşekkür etti. Bakan Tekin, daha sonra öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Çalıştaya 150'nin üzerinde öğrenci katılıyor
Çalıştayda, farklı okul türlerinden 150'nin üzerinde öğrenci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin görüşlerini paylaşacak.
Çalıştay kapsamında öğrenciler, yuvarlak masa toplantılarında bir araya geldi. Her masada, müfredat hazırlık sürecinde görev almış bir komisyon başkanı, zümre öğretmenleri ve bir raportör bulunuyor.
Öğrencilere açık uçlu sorular
Çalıştayda öğretmenler, beceri temelli müfredatın öğrenme süreçlerine katkılarını belirlemek amacıyla öğrencilere açık uçlu sorular yöneltecek.
Öğrencilerin öğrenme süreçlerinde yaşadığı, "öğrenme"yi öğrenirken karşılaştığı sorunlara ışık tutması amacıyla öğrencilere derslere özgü görüşleri de sorulacak.
Ayrıca öğrenciler, yeni müfredat hakkında kompozisyon yazacak ve beyin fırtınası yaparak değerlendirme raporu hazırlayacak, böylece müfredatın izleme süreçlerine aktif katılım sağlayacaklar.
Ankara'daki ilk çalıştayın ardından altı ilde daha çalıştay düzenlenecek
Ankara'daki ilk çalıştayın ardından İstanbul, Erzurum, Diyarbakır, Trabzon, İzmir ve Antalya olmak üzere altı ilde daha "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğrenci Çalıştayları" düzenlenecek.
Öğrenci çalıştayları ile karar alma süreçleri güçlenecek
Öğrencilerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin görüş ve önerilerinin yer aldığı raporlar, titizlikle incelenerek değerlendirilecek.
Öğretim programlarının etkililiğini ölçmek ve sürekliliğini sağlamak amacıyla dört ayrı birim üzerinden izleme ve değerlendirme sistemlerini hayata geçiren Bakanlık, öğrenci çalıştayları ile eğitimin ana bileşeni olan öğrencilerin de katkısıyla yeni müfredata ilişkin verilerin daha sistematik ve etkin bir şekilde toplanmasını hedefliyor.