MEVZUAT/KARARLAR

Kamuda Yarınsız, Güvencesiz İstihdam Yaratacak, Vatandaşlarımızın Emeğini Sömürecek, İup Yönetmeliğini Yargıya Taşıdık.

"Kamuoyunca da çok iyi bilindiği üzere, Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarımızda, temizlik v.b. hizmetlerin yerine getirilmesi için yeterli personel bulunmamaktadır." açıklamsında bulujnan TEÇ SEN 9.08.2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin iptali için dava açtı



Bakanlığımız bu eksikliği yıllardır İŞKUR tarafından hayata geçirilen TYP kapsamında istihdam edilen çalışanlar ile gidermeye çalışmıştır.

Bu yıla kadar TYP kapsamında çalışanlara, her ne kadar yeterli görmesek de, asgari ücret ödenir, çalıştıkları süreler de emekliliklerine sayılırdı.

Bu yıl ise,TYP kapsamında istihdam şeklinin yerini, 29.08.2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle, İşgücü Uyum Programı almıştır.

İUP Yönetmeliğinde, programın amacının; özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin istihdam edilebilirliğini artıracak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapmak olduğu belirtilmiştir.

Ancak yapılan işin temizlik v.s. gibi işler olduğu, çalışma karşılığında cep harçlığı olarak nitelendirilen günlük 566,73TL ücret verildiği, çalışılan sürelerin emekliliğe sayılmaması da göz önüne alındığında, programın çalışanlara bilgi beceri katmak olarak ifade edilen amacının, aslında sadece güvencesiz, ucuz iş gücü temin etmek olduğu net bir şekilde görülmektedir.

İUP Yönetmeliğinden faydalanacak katılımcılara emeklerinin karşılığında "cep harçlığı" verilecektir. Asgari ücretin oldukça altında olacak (8.447,60TL) ve ASGARİ ücret dahi verilmeyen bu kişiler "karın tokluğuna" çalıştırılacaktır.

Diğer yandan bu kişilerin haftanın üç günü çalışacağı düşünüldüğünde haftanın geri kalan iki gününde de devamlılık sağlayabilecekleri veya yaşamlarını sürdürebilecek bir ücret alabilecekleri bir işte çalışabilmeleri de mümkün olmadığı çok net ortadadır.

Özetle; katılımcılar için öngörülen parasal haklar ve çalışma usulleri göz önüne alındığında böyle bir çalışma şeklinin Anayasamızla güvence altına alınan angarya yasağına, çalışma hakkına aykırılık oluşturacağı kesindir.

Sendikamız bu güne kadar emeğin yanında olmaktan bir kez bile tereddüt etmemiştir.

Bu nedenle böyle bir çalışma ve istihdam biçimine sessiz kalmamız da mümkün değildir.

Tüm bu gerekçeler ile Anayasal haklarla ve insan onuru ile bağdaşmayan İUP uygulaması, sendikamızca Danıştay 10. Dairesi Nezdinde 2024/4770 esas numarasıyla dava konusu edilmiştir.

Kamuoyunun bilgilerine sunarız.

TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

{ "vars": { "account": "G-DWD9KP42D3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }