Türk Eğitim Sen Eğitim ve Sosyal işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Kocakaplan, 18-21 Aralık 2024 tarihleri arasında Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu’da istişarelerde bulundu.
Kocakaplan; Kocaeli 1 No’lu ve Kocaeli 2 No’lu Şubelerimizin ayrı ayrı düzenlediği istişare toplantılarına katıldı. Toplantılarda şubelerin yönetim kurulu üyeleri, ilçe ve üniversite temsilcileri ile şube kadın komisyonlarının katılımıyla istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Hacı Ali Mantar’ı da makamında ziyaret eden Kocakaplan, Sakarya’da şubemizin yetkili kurulları ve ilçe temsilcileri ile teşkilat buluşması toplantısı gerçekleştirdi.
Kocakaplan daha sonra Düzce ve Bolu Şube Başkanlığımızı da ziyaret ederek, istişarelerde bulundu.
Her durum ve şartta eğitim çalışanlarının yanındayız.
Toplantılarda bir konuşma yapan Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan, sözlerine Türk Eğitim Sen olarak her şart ve durumda kamu çalışanlarının yanında olduklarını ve bundan sonra da mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek başladı. Kocakaplan, “Türk Eğitim Sen’in fedakâr, cefakâr, mücadeleci ve yiğit teşkilat mensuplarımızın inanmışlıkları ve adanmışlıkları takdire şayan. Her şart ve durum altında eğitim çalışanlarının yanında olmaya, Türk milletinden yana saf tutmaya devam edeceğiz. Yılmayacağız, yorulmayacağız! Başaracağız!” dedi.
Mülakata hayır!
Mülakatın kamunun her kademesinden çıkarılmasını isteyen Kocakaplan, “Çünkü mülakatın hiçbir makul gerekçesi olamaz! Bu uygulama; yerel çetelerin, paralel yapılanmaların ekmeğine yağ sürmekte, eğitim çalışanlarını ayrıştırmaktadır. Adaletsizliklere neden olan, hukuka aykırı bu ucube mülakat sistemi, eğitimimizi de çağın gerisine götürmektedir. Hatırlarsanız 2014 yılında çıkarılan yönetmelikle bir gecede yöneticiler görevden alınmış, yerine mülakat ile iş bilmeyen, ehil olmayan insanlar getirilmişti. Kul hakkının yendiği bir sistem olan mülakat, bu kez de öğretmen atamalarında tezahür etti. Komisyonların farklı takdir hakkı kullanmasından dolayı binin üzerinde öğretmen adayının sıralaması değişti, ilk 20 binde yer alan öğretmenlerin bir kısmı atanamadı. Artık yeter! Ne öğretmen atamalarında, ne görevde yükselmelerde ne de yönetici atamalarında mülakat istemiyoruz. Adil, şeffaf, objektif bir sistem ihdas etmenin zamanı geldi de geçiyor. Bu noktada yapılması gereken; mülakatın tamamen kaldırılarak, sadece yazılı sınavın esas alınmasıdır” diye konuştu.
Proje okullarında keyfiyete son verin!
Proje okullarında öğretmen ve yönetici atamalarına değinen Kocakaplan, Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan bu okullarında hiçbir kriter gözetilmeden, tamamen keyfiyete göre öğretmen ataması ve yönetici görevlendirmesi yapıldığına dikkat çekti. Kocakaplan; fen liselerine daha önceleri öğretmenlerin sınavla alındığını hatırlatarak, “Proje okullarımıza öğrenciler sınavla alınıyorsa, öğretmenlerimiz de yazılı sınavla alınmalıdır. Bu, proje okullarındaki keyfiyeti önleyeceği gibi, verimi ve kaliteyi de artıracaktır. Yine proje okullarına yönetici görevlendirmelerinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yönetici Atama Yönetmeliği’ne tabi olarak yapılmasını istiyoruz. MEB bu konudaki uyarılarımızı dikkate almalıdır” dedi.
Rektör atamalarında seçim usulü getirilmelidir.
Rektör atamaları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Kocakaplan, AYM’nin Cumhurbaşkanı’nın rektör atama yetkisini iptal etmesine dikkat çekerek, bunun bir fırsat olarak değerlendirilmesini istedi. Üniversitede rektör atamalarının tüm üniversite çalışanlarının katılımı ile yapılacak bir seçimle belirlenmesi gerektiğini söyleyen Kocakaplan, “Üniversitelerimiz demokrasinin beşiğidir, ülkemizin kalkınmasının itici gücüdür. Bu noktada rektör atamaları sadece seçim usulüyle gerçekleştirilmelidir. Seçimlerde de sadece yardımcı doçent ve üzeri akademisyenler değil, tüm üniversite çalışanları hatta öğrenci temsilcileri sürece dahil edilmeli, onların hür ve müstakil iradeleriyle seçimler gerçekleştirilmelidir. Bu uygulama, üniversitelerde hem çalışma barışını hem de liyakati sağlayacaktır” diye konuştu.
Tayin/nakil yönetmeliği yayınlansın!
İdari personelin tayin/nakil sorunun en kısa sürede çözülmesini isteyen Kocakaplan, bütün üniversitelerde uygulama birliğini sağlayacak bir tayin/nakil yönetmeliğinin çıkarılmasını talep etti. Şayet tayin/nakil yönetmeliği çıkarılamayacaksa, eş durumundan tayin ya da becayiş hakkı verilmesi ve muvafakat zorunluğunun kaldırılmasını isteyen Kocakaplan, Anayasa’nın 41. Maddesi aile birliğine dayanıyor. Dolasıyla artık anayasayı ihlal etmeye son verin!” dedi.